Русија

Испред француске амбасаде у Москви одржан миран протест подршке ухапшеном Дурову

Руски комесар за људска права Татјана Москаљкова је истакла да француске власти, уместо да се боре против криминала, дискриминације и других кршења људских права, теже потпуној контроли изражавања мишљења
Испред француске амбасаде у Москви одржан миран протест подршке ухапшеном ДуровуGetty © Igor Zubkov

Испред француске амбасаде у Москви је организована мирна протесна акција у знак подршке оснивачу Телеграма и друштвене мреже ВКонтакте Павела Дурова који је синоћ ухапшен у Француској.

У акцији учествује заменик председника Државне думе Владислав Даванков и присталице странке "Нови људи".

Даванков је на Телеграму позвао људе да дођу испред амбасаде и оставе авионе направљен од папира како би изразили подршку Дурову.

Француске власти, уместо да се боре против криминала, дискриминације и других кршења људских права, теже потпуној контроли изражавања мишљења, оценила комесар за људска права Татјана Москаљкова

"Желе да се увуку под покривач сваког човека", навела је она и истакла да је притвор Дурова манифестација двоструких стандарда у погледу основних људских права.

Руководилац Лиге безбедног интернета Руске Федерације Јекатерина Мизулина је нагласила да у су Русији потребни људи попут Дурова.

"Он је наш, руски геније и за њега се морамо борити до краја", навела је Мизулина.

Амбасада Русије у Паризу затражила је од француских власти да објасне из којих разлога су привели Дурова, али француске власти до сада нису прихватиле сарадњу по овом питању, рекли су из дипломатског представништва за РИА Новости.

Француска полиција је у суботу увече ухапсила Павела Дурова на аеродрому у Паризу, стављајући му на терет низ кривичних дела, а пре свега одбијање ове друштвене мреже да сарађује с властима. Оптужница против Дурова биће подигнута у недељу и укључиваће саучесништво у кривичним делима која се, како се наводи, врше уз помоћ Телеграма, као што су тероризам, трговина дрогом, превара и прање новца, уз запрећену затворску казну до 20 година.

image