Путин: Руска економија наставља да расте, БДП увећан за 4,6 одсто

Успешан завршетак СВО је главни услов за реализовање дугорочних развојних планова Русије, поновио је председник Владимир Путин

Председник Русије Владимир Путин одржао је данас састанак о економским питањима и том приликом истакао да је БДП Русије за првих шест месеци порастао за 4,6 одсто.

Он је оценио да економија Русије расте и ове године, баш као и прошле, и предложио да се на данашњем састанку детаљније разговора о томе како се још више може ојачати економска основа земље, а све у циљу завршетка СВО.

"Успешан завршетак СВО је, као што сам више пута рекао, главни, фундаментални услов за реализовање дугорочних развојних планова Русије", истакао је Путин.

Говорећи о тренутној економској ситуацији у земљи, председник Русије рекао је још следеће:

"Према проценама за прву половину године, обим индустријске производње порастао је за 4,4 одсто. Потрошачка потражња је, такође, и даље јака. За шест месеци промет у малопродаји је повећан за 8,8 одсто. Притом, напоменућу да је овај резултат углавном испраћен и растом плата. Истовремено, у Русији је и даље рекордно ниска незапосленост. У јуну она је износила 2,4 одсто. Раст привреде и плата позитивно утиче на буџет. У првих седам месеци ове године (буџетски) приход се приближио бројки од 20 билиона рубаља. То је 36 одсто више него прошле године."

Путин је казао да је стање у домаћој индустрији, пољопривреди, сфери услуга стабилно и да предузећа и радни тимови "раде стабилно, ритмично, виде перспективу и праве велике планове". 

Ипак, оценио је да је потребно појачати напоре како би се инфлација спустила.

"Очигледно је да се против инфлације треба систематски борити, пре свега, повећањем понуде добара и услуга како би њихов обим одговарао домаћој потражњи", рекао је председник Русије. 

Састанку су присуствовали премијер Михаил Мишустин, шеф председничке администрације Антон Вајно, први потпредседник Владе Денис Мантуров, потпредседник Владе Дмитриј Григоренко, заменик председника Владе Александар Новак, заменик премијера Марат Хуснуљин, заменика шефа председничке администрације Максим Орешкин, министар економског развоја Максим Решетњиков, министар финансија Антон Силуанов, и председница Централне банке Елвира Набиулина.