Павел Дуров и западне слободе: Оснивач Телеграма извукао дебљи крај

Павел Дуров, који је побегао из родне земље зато што је одбијао да сарађује са властима, открио је границе слободе говора у Француској

Француски званичници кренули су у акцију са налогом за хапшење који је изгледао као да је исписан на полеђини салвете, када су схватили да ће оснивач популарне апликације Телеграм направити колосалну грешку доласком у земљу, упркос томе што се његова компанија налази далеко ван домашаја ЕУ у Дубаију.

Рус Павел Дуров је мистериозно успео да добије француско држављанство 2021. године, а да није ни живео у тој земљи. Обично је за француско држављанство је потребан доказ о петогодишњем боравку и, што је још важније, доказ о пет година плаћања пореза на доходак. Уместо тога, Дуров је успео да брзо добије држављанство захваљујући иницијативи француског Министарства спољних послова која омогућава натурализацију особа које доприносе имиџу, просперитету и међународним односима Француске.

Нико није био у стању да заправо артикулише шта је тачно Дуров допринео Француској осим што је говорио лажи о Русији и направио апликацију коју су француски медији дуго квалификовали као главни избор француског председника Емануела Макрона и његовог окружења од најмање 2016. године, пише за РТ интернешенел колумнисткиња и политички стратег Рејчел Марсден.

Једнако збуњујућа је и чињеница да га само три године касније, правосудни огранак исте француске владе која му је дала држављанство по кратком поступку, сада оптужује да је заузео превише опуштен приступ садржају своје платформе.

"Француска је дубоко посвећена слободи изражавања и комуникације, иновацијама и духу предузетништва. Тако ће и остати. У правној држави, слободе се подржавају у законском оквиру, како на друштвеним медијима тако и у стварном животу, како би се заштитили грађани и поштовала њихова основна права", рекао је председник Емануел Макрон и поручио да је до хапшења Дурова дошло у оквиру "истраге" и да то "ни на који начин није политичка одлука".

У извештајима француске штампе цитирају се анонимни правосудни извори блиски случају који тврде да се апликација претворила у џиновску бесплатну позорницу за разноразни "олош": терористе, трговце дрогом, педофиле.

Нема експлицитног помињања људи који случајно имају мишљења која се естаблишменту посебно не допадају и о чијем ширењу на мрежи европски званичници увек кукају и јавно прете - Илон Маск, на пример?

ТикТок, у власништву Кине? Претња по националну безбедност коју Запад жели да забрани – осим ако не предају САД управљање и приступ подацима корисника. "Хуавеј"? Претња по националну безбедност, углавном због зато што су превладали на терену где западни конкуренти нису могли да такмиче. РТ и друге платформе повезане са Русијом? Претња по националну безбедност која нуди алтернативне погледе и информације званичном наративу ЕУ о Украјини.

Хапшење Дурова је очигледно било довољно да подстакне канадског оснивача још једне платформе за слободу говора, Криса Павловског из "Рамбла", да зграби своју торбу и збрише. "Мало касним са овим, али из доброг разлога – управо сам безбедно отишао из Европе", написао је Павловски на Иксу. Француска је запретила "Рамблу", а сада су прешли црвену линију хапшењем извршног директора "Телеграма" зато што није цензурисао садржај на својој платформи.

Павловски је раније одлучио да директно геоблокира "Рамбл" широм Француске, уместо да цензурише садржај који је од њега тражила француска влада – као на пример РТ. Али Дуров је неко време певао мелодију коју је Запад заиста волео, о томе како је руска влада на њега вршила притисак да контролише садржај и приступи подацима корисника и како их је он херојски одбио.

Његов прогон у Русији био је такав да тамо никада није ухапшен или оптужен за било шта, а Телеграм је и даље оперативан у Русији, док Дуров може слободно да иде широм света представљајући се као професионална жртва своје домовине. Дуров је чак испоштовао захтеве ЕУ да цензурише РТ и друге руске медије.

Недавно је, пак, дошло до значајног помака. Променио је плочу и она није толико пријатна за западни естаблишмент када је пре неколико месеци у интервјуу са Такером Карлсоном рекао да је ФБИ покушао да убеди једног од његових инжењера да у основи почне да инсталира пријатељски "задњи улаз" на апликацију и тако омогући обавештајним службама лак приступ шифрованом садржају Телеграма. ФБИ је посебно био заинтересован за инфилтрирање у групе које су се противиле обавезним вакцинама и ковид мерама.

Бивши руски председник Дмитриј Медведев рекао је после хапшења Дурова да га је претходно упозорио да ће имати проблема у готово свакој земљи у којој не жели да сарађује са властима у вези са "великим злочинима". Противљење обавезној вакцинацији није "велики злочин" али се Париз претвара да јесте како би се позабавио "мањим" стварима које они виде као претњу њиховој моћи.

Дуров је можда сада на ивици да сазна да би, упркос његовој антируској реторици, Русија заправо могла да почне да изгледа добро, нарочито када његови другари одлуче да им га је доста.

Наравно, нема стварног доказа да све има везе са слободом говора, али западни естаблишмент има гадну навику да прикрива ауторитарност у обланду националне безбедности или криминала. А када власти добију приступ или контролу под изговором да желе да смање озбиљне злочине, онда имају приступ апсолутно свему.