Русија затражила седницу СБ УН о наоружавању Кијева

Москва сматра да непрестано слање оружја Украјини само продужава сукоб

Русија је затражила састанак Савета безбедности УН о испоруци западног наоружања Кијеву, изјавио је први заменик сталног представника Руске Федерације при овој светској организацији Дмитриј Пољански.

"Дајући себи времена да се мало опусте у Швајцарској, западне чланице Савета безбедности одлучиле су да покрену украјинско питање у Савету безбедности УН у августу и затражиле су састанак у 15.00 по њујоршком времену 28. августа. Нисмо остали дужни и затражили смо састанак о снабдевању кијевског режима западним оружјем у 10.00 по њујоршком времену 30. августа", рекао је Пољански.

Он је навео да ће се током ове седнице дотаћи и "других аспеката украјинске кризе и унутрашње украјинске трулежи које су незгодне за Запад", написао је руски дипломата на Телеграму.

Русија, наиме, сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење и директно укључују земље НАТО-а у сукоб.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће свака западна испорука која садржи оружје за Кијев постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.