Гроси стигао у Курску област

Тим стручњака ИАЕА допутовао је у Русију како би проценио какво је стање код нуклеарке у Курској области

Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси стигао је заједно са тимом стручњака у руски град Курчатов како би извршио независну процену ситуације код нуклеарке у Курској области.

Како јављају медији, Гроси је, по доласку, захвалио руском председнику Владимиру Путину на позиву да обиђе нуклеарку. 

"Пре свега, замолио бих вас да пренесете захвалност председнику Руске Федерације на позиву да посетим нуклеарну електрану Курск у оваквим ванредним условима", рекао је Гроси приликом посете станици.

Курска нуклеарка иначе је једна од највећих у Русији. Она снабдева електричном енергијом 19 области Централног федералног округа.

Потреба за екипом ИАЕА појавила се након овомесечног продора украјинских снага у Курску област, након чега је руска страна упозорила да би Украјина могла да изведе провокацију са нуклеарком.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је последњих дана да су Оружане снаге Украјине покушале да нападну нуклеарку у ноћи између 22. и 23. августа. 

Један од команданата "Ахмата" открио је да је у плану Украјинаца било заузимање нуклеарне електране како би Кијев касније имао боље изгледе током будућих преговора са Москвом. 

Ипак, из Москве је стигла јасна порука да су било какви преговори са Кијевом отишли у други план након последњих дешавања.