Русија

Консултације након Кијева: Моди разговарао са Путином о посети Украјини

Нарендра Моди изјавио је да је заинтересован да помогне политичко-дипломатском решавању сукоба у Украјини, док је председник Русије изложио кључне ставове Москве поводом могућег решења кризе
Консултације након Кијева: Моди разговарао са Путином о посети Украјини© Kremlin.ru/Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас телефоном са премијером Индије Нарендром Модијем који га је информисао о својој недавној посети Кијеву и истакао да је заинтересован да допринесе могућем политичко-дипломатском решењу ситуације у Украјини".

У поруци на Иксу, Моди је написао да је са Путином разговарао "о мерама даљег јачања посебног и привилегованог стратешког партнерства" са Москвом. И он је потврдио да је разговарано о руско-украјинском сукобу, уз коментар да је са руским лидером "поделио своје закључке након недавне посете Украјини".

Моди је, подсетимо, у Кијеву био прошле недеље, када се састао и са Владимиром Зеленским. То је била прва посета једног премијера Индије од како је Украјина деведесетих година стекла независност. Мало пре тога, у јулу, он је био и у Москви, где је разговарао са руским председником. Том приликом, Путин је премијеру Модију уручио и највише државно признање, орден Св. Андреја Првозваног, а потписана је и заједничка изјава, у којој се истиче да између Русије и Индије постоји "посебно привилеговано стратешко партнерство".

Током данашњег телефонског разговора, Путин је, према саопштењу Кремља, "дао своју принципијелну оцену деструктивне политике кијевских власти и њихових западних покровитеља и изложио кључне ставове руске стране у вези начина на које се сукоб може решити". 

Осим тога, Путин и Моди разговарали су о практичним аспектима постигнутих трговинско-економских споразума у јулу ове године.

Две земље су потврдиле и да су задовољне сарадњом у оквиру БРИКС-а, а Моди је уједно поручио да ће учествовати на предстојећем самиту овог удружења у Казању у октобру ове године.

image