Гроси након посете Курској НЕ: Постоји опасност од нуклеарног инцидента

Шеф ИАЕА је окупљеним новинарима поручио и да планира да се састане са лидером кијевског режима Владимиром Зеленским

У Курској области тренутно постоји опасност од нуклеарног инцидента, изјавио је шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси током посете нуклеарној електрани у граду Курчатов, преносе РИА Новости.

"Овде сада постоји опасност од нуклеарног инцидента", прецизирао је Гроси новинарима и додао да је војна активност у близини нуклеарне електране изазива забринутост за њену безбедност, као и да је обавештен о последицама напада на електрану.

"Данас ми је речено о неколико случајева напада дроновима на територију и на објекте станице, видео сам трагове ових напада. Уопштено говорећи, чињеница да се војне операције одвијају неколико километара од нуклеарне електране изазива велике страхове и забринутост за безбедносни режим", изјавио је он.

Ипак, како наводи, електрана ради у условима "блиским нормалним", а током инспекције Гроси је обишао основне објекте електране. Шеф ИАЕА је истакао да његова агенција може предложити низ мера за обезбеђивање Курске НЕ, као и да ће о резултатима инспекције разговарати са шефом "Росатома" Алексејем Ликачевим у Калињинграду.

Окупљеним новинарима је поручио и да планира да се састане са лидером кијевског режима Владимиром Зеленским.

"Следеће недеље ћу бити у Кијеву, разговараћу са председником Зеленским", рекао је Гроси.

Након завршетка инспекције нуклеарне електране, Гроси је наставио обилазак Курске области и упутио се у Курчатовску гимназију број 1.

У пратњи шефа ИАЕА су вршилац дужности гувернера Курске области Алексеј Смирнов и градоначелник Курчатова Игор Корпунков, као и министар енергетике Руске Федерације Сергеј Цивилев.

Подсетимо, раније током дана шеф ИАЕА Рафаел Гроси стигао је заједно са тимом стручњака у руски град Курчатов како би извршио независну процену ситуације код нуклеарке у Курској области.

По доласку, Гроси је захвалио руском председнику Владимиру Путину на позиву да обиђе нуклеарку. 

"Замолио бих вас да пренесете захвалност председнику Руске Федерације на позиву да посетим нуклеарну електрану Курск у оваквим ванредним условима", рекао је Гроси приликом посете станици.

Курска нуклеарка иначе је једна од највећих у Русији. Она снабдева електричном енергијом 19 области Централног федералног округа.

Потреба за екипом ИАЕА појавила се након овомесечног продора украјинских снага у Курску област, након чега је руска страна упозорила да би Украјина могла да изведе провокацију са нуклеарком.