Русија

Медведев: Против Дурова се води политички процес, француске власти да ухапсе и Закерберга

Заменик председника Савета безбедности Русије је истакао да је победа у Специјалној војној операцији у овом тренутку најважнији задатак са којим се Москва суочава
Медведев: Против Дурова се води политички процес, француске власти да ухапсе и Закерберга© Tanjug/Sputnik Pool Photo via AP

Политички процес који се води против оснивача Телеграма Павела Дурова је политички, упркос тврдњама француског председника Емануела Макрона да то није случај, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Дуров је прошлог викенда ухапшен у Паризу одмах по слетању из Азербејџана због тврдњи да је због несарадње са француским властима "крив за низ злочина који су се догодили у Француској", а у вези са којима је нека информација постојала на његовој мрежи. 

Медведев је француским властима предложио да, ако већ воде процес против Дурова, ухапсе и оснивача Фејсбука Марка Закерберга, пошто се сличне ствари могу пронаћи и на његовој платформи.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније данас је рекла да изјаве француских званичника о хапшењу Дурова одражавају уништавање вредности слободе говора.

"Званични Париз не показује само презир, већ и укидање претходно декларисаних вредности, укључујући слободу говора", написала је Захарова на свом телеграм каналу.

Разговарајући са учесницима Специјалне војне операције, Медведев је рекао да у овом тренутку нема важнијег задатка за Русију од победе у СВО.

"Наша земља тренутно нема важнији задатак од победе у Специјалној војној операцији", истакао је он.

image