Русија

МСП Русије позива ИАЕА да јасно и објективно изрази став о ситуацији са нуклеарним објектима

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси јуче је потврдио да је ситуација код Курске нуклеарке озбиљна и да постоји опасност од нуклеарног инцидента
МСП Русије позива ИАЕА да јасно и објективно изрази став о ситуацији са нуклеарним објектимаGetty © stock photo/Chris Rogers

Порптарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова данас је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да јасније и објективније искаже свој став поводом ситуације са нуклеарним објектима у Русији. 

"Ми видимо и оцену, и рад ове структуре (ИАЕА), али сваки пут желимо да она објективније и јасније изрази став, не у корист наше земље, не у корист потврђивања става Москве, већ у корист чињеница са једним конкретним циљем: обезбеђивања безбедности и спречавање развоја ситуације по катастрофалном сценарију", рекла је Захарова поводом јучерашње посете делегације ИАЕА Курској области Русије.

Како је објаснила, то је системски проблем, будући да САД настоје да ућуткају људе, који раде у таквим међународним организацијама, "не дајући им да говоре истину и да потврде чињенице".

Русију је јуче посетио тим стручњака ИАЕА, на челу са шефом организације Рафаелом Гросијем, који је оценио да је ситуација код нуклеарне електране у месту Курчатов озбиљна. Он је упозорио да у Курској нуклеарној електрани "сада постоји опасност од нуклеарног инцидента", након чега је истакао да су напади на било који нуклеарни објекат недопустиви. Како је рекао, следеће недеље ће отпутовати у Кијев, где ће се састати са Владимиром Зеленским, са којим ће разговарати о ситуацији. 

Захарова је данас потврдила да руска страна редовно снабдева ИАЕА свим неопходним документима о стању нуклеарних објеката у Русији у циљу спречавања већег инцидента до којег би могле довести терористичке активности Кијева.

Истим поводом огласио се за "Комерсант" и стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов. Он је поручио да за сада Русија неће сазвати ванредну седницу ИАЕА због украјинских напада на нуклеарке, али да није искључено да би до тога могло доћи, јер се ситуација брзо развија.

"Надамо се да ће генерални директор ИАЕА током састанка у Кијеву са Владимиром Зеленским њему пренети поруку да су напади на нуклеарна постројења неприхватљиви", рекао је Уљанов. 

Украјинске снаге већ дуже време изводе нападе на нуклеарне објекте. Мета њихових напада до сада је претежно била Запорошка нуклеарка, иначе, највећи нуклеарни објекат у Европи. Ипак, однедавно, мета је постала и Курска нуклеарна електрана.

Један од команданата "Ахмата", чије се јединице боре у Курској области, након продора Украјинаца од 6. августа рекао је да је Кијев планирао да заузме нуклеарку. То је, према његовим речима, био један од циљева напада на ову област, након чега су Украјинци планирали да преговарају са Русима, надајући се да ће бити у бољој позицији.

Ипак, до заузимања нуклеарке још није дошло. Она је још увек под контролом Руса, због чега Украјинци нападају овај објекат. Председник Русије Владимир Путин стога је позвао ИАЕА да посети овај нуклеарни објекат и процени ситуацију.

image