Русија

Русија забранила улаз за 92 држављана САД, међу њима и новинари

У Руску Федерацију више не може да уђе 14 новинара "Волстрит џорнала", пет "Њујорк тајмса" и четири "Вашингтон поста"
Русија забранила улаз за 92 држављана САД, међу њима и новинариGetty © Mihrzn

Русија је трајно забранила улаз за 92 држављана САД, укључујући и новинаре и безбедносне званичнике, као одговор на "русофобични курс администрације председника Америке Џозефа Бајдена" који је усмерен на "стратешки пораз Москве", објавило је Министарство спољних послова на Телеграму.

Ова мера долази након што су Сједињене Државе увеле санкције бројним руским политичарима, представницима пословне заједнице, научницима и културним личностима и новинарима.

У Руску Федерацију више не може да уђе 14 новинара "Волстрит џорнала", пет "Њујорк тајмса" и четири "Вашингтон поста".

На новој "стоп листи" се налазе "редакције и репортери водећих либерално-глобалистичких издања, укључених у производњу и ширење лажних вести о Русији и руским оружаним снагама, пропагандно заташкавање хибридног рата који је покренуо Вашингтон".

Улаз је забрањен и појединим званичницима америчких агенција за спровођење закона и обавештајних служби (заменик министра одбране за космичку политику, шеф команде свемира Оружаних снага САД и други), као и шефовима кључних компанија војноиндустријског комплекса и финансијских институција које снабдевају украјинске трупе оружјем и спонзоришу кијевски режим.

"Подсећамо власти САД на неизбежност кажњавања због непријатељских акција, било да је реч о директном охрабривању Зеленског и његових послушника да изврше акте агресије и терористичке нападе или о покушајима мешања у унутрашње ствари Русије", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова РФ. 

image