Москва: Украјинци и плаћеници киднапују цивиле у Курској области

Јединице које је Украјина послала у Курску област састављене су од украјинских радикала и плаћеника, које су власти желеле да пошаљу што даље од Кијева. Међу њима су убице, психопате и други криминалци, поручује МСП Русије

Украјинска војска киднапује цивиле Курске области, а постоје подаци да су страни плаћеници који се боре за Кијев, као и украјински радикали извршили сексуално насиље над обичним људима, рекао је данас за РИА Новости амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик.

Према његовим речима, Кијев је у Курску област послао најгори слој друштва. У питању су, како каже, радикални националистички батаљони којих је чак и Владимир Зеленски желео да се "отараси" и пошаље што даље од Кијева. 

Осим тога, како је додао, постоје прелиминарни спискови отетих, који нису коначни, а овом тематиком се, како каже, сада бави Министарство одбране Русије. За сада, додаје, око 3.500 људи обратило се за помоћ Црвеном крсту Русије. Сви они изгубили су неку блиску особу у Курској области.  

"Они (Украјинци) хватају цивиле и одводе их у непознатом правцу. Често се подаци о њима или комуникација са њима губи. Где су отишли? Да ли су напустили територију Украјине, да ли су у тајним затворима или подрумима? Они (Украјинци) се не придржавају никаквих норми, не обавештавају блиске људе, рођаке, власти да су ти људи из неког разлога код њих. Све се то крије", објаснио је Мирошњик.

Према његовим речима, циљ киднаповања обичних цивила може бити попуњавање такозваног "фонда" за размену људства, о чему је недавно говорио и Владимир Зеленски.

"Зеленски је дао изјаву да је одредио задатак својим милитантима да попуне фонд за размену (људства са Русима). Дакле, немамо разлога да кажемо да такозвани фонд за размену попуњавају борцима, људима који се боре. Схватамо да је Украјина спремна да попуни фонд на рачун било кога", изјавио је Мирошњик.

Идентификовано више од 4.000 плаћеника

Специјални амбасадор МСП-а Русије за злочине кијевског режима данас је открио и да је Русија до сада идентификовала више од 4.000 страних плаћеника који се боре на страни Украјине. Они су, како објашњава, често психопате који су презрели норме и принципе међународног хуманитарног права, склони су насиљу, убиствима, крвопролићу, злостављању цивила и пљачки.

У Русији данас постоје посебне структуре које се баве прикупљањем информација о њима, додаје Мирошњик, уз упозорење да ће сви они, заједно са редовним украјинским војницима, и радикалима одговарати за своје злочине.

"Ови људи ће у неком тренутку морати стално да гледају преко рамена. Они ће све време бити под лупом. Мислим да ће информације о њиховим злочинима бити познате у многим земљама света и биће јасно са ким данас има посла не само Украјина, већ и приватне војне компаније, које данас служе као центри за регрутацију за потребе Украјине или које раде по налогу кијевског режима, или његових господара", изјавио је Миришњик.