Захарова: Последњи догађаји показали да смо далеко од преговора

Напад на Курску област је украјински одговор на мировни предлог председника Русије, каже портпаролка МСП-а Русије

Недавни догађаји показали су да је ситуација са Украјином далека од мирних преговора, инвазија Оружаних снага Украјине у Курску област била је "нека врста одговора украјинских бандероваца на мировну иницијативу" руског председника, оценила је данас за "РИА Новости" портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Кијев није крио да су овим кораком намеравали да поправе своје позиције у случају хипотетичких преговора са Русијом. Јасно је да у условима када се дешавају права зверства, посебно неселективни напади на цивиле који немају никакве везе са борбама, када се изводе напади на цивилну инфраструктуру, стварају претње по нуклеарна енергетска постројења, не може бити говора ни о каквим мировним преговорима са терористичким кијевским режимом, без обзира на то ко би их (преговоре) иницирао", истакла је она. 

Путин је, подсетимо, у јуну ове године изнео услове за преговоре са Кијевом. На листи захтева руске стране су потпуно повлачење украјинске војске са територије Запорошке и Херсонске области, као и из Доњецке и Луганске народне републике. Такође, Кијев мора званично да обавести Москву о гаранцијама неуласка у НАТО и да у потпуности обезбеди права и интересе руског становништва на својој територији. Споразум би био фиксиран међународним уговорима, након чега би уследило и укидање уведених санкција против Москве, објаснио је Путин. 

Захарова данас подсећа да мировни предлог руског лидера није значио замрзавање сукоба, "већ његово коначно разрешење". 

Ипак, након напада на Курску област Русије низ руских званичника истакао је да Москва тренутно није заинтересована за преговоре, док су власти обећале одговор.

"Мировна иницијатива руског председника ће безусловно остати универзални и дугорочни рецепт за решавање украјинског сукоба, јер она садржи начин за отклањање његових узрока", оценила је портпаролка МСП-а.