Русија

Москва: САД примењују двоструке аршине кад су у питању Русија и Израел

Вашингтон подржава право држава да се бране само када им то одговара, рекао је заменик изасланика Русије у УН
Москва: САД примењују двоструке аршине кад су у питању Русија и ИзраелGetty © Alexi J. Rosenfeld

Вашингтону је до права неке државе на самоодбрану стало само када је дотична држава његов савезник, рекао је заменик представника Русије у УН Дмитриј Пољански на састанку Савета безбедности УН о Украјини.

Он је цитирао америчког представника за специјална политичка питања Роберта Вуда, који је неколико сати раније бранио војну акцију Израела у сукобу са либанским покретом Хезболах услед ширег раста тензија на Блиском истоку.

"Ниједан члан овог Савета, када би се суочио са бруталном терористичком организацијом на својој граници, не би толерисао свакодневне нападе и расељавање десетина хиљада сопствених људи", рекао је Вуд.

Пољански је истакао да је америчка позиција "резервисана искључиво за Израел" и "када су у питању злочини над Русијом и Русима, Вашингтон не мари".

Руски дипломата је осудио кијевске снаге да у Курској области гађају цивиле и изводе нападе на нуклеарну електрану Курск. Потоње представља велику претњу за цео европски континент, истакао је Пољански.

Москва не очекује да ће САД и њени савезници из НАТО-а прекорети "украјинске убице, терористе и пљачкаше", јер тврде да Кијев има право да нападне Русију у самоодбрани, рекао је дипломата.

Он је позвао друге државе да уче из украјинског примера и да не верују САД када покушавају да их увуку у своје геополитичке игре.

Стејт департмент је више пута одбијао да призна да Иран има право на самоодбрану након убиства високог лидера Хамаса на иранском тлу почетком августа.

Иранска влада окривила је Израел за бомбашки напад у којем је убијен Исмаил Ханије током посете Техерану.

image