Русија

Руски амбасадор у Лондону: Нема више Черчила у енглеској политици

Актуелни политичари Уједињеног Краљевства немају капацитете да размишљају стратешки, што може довести до потпуног нестанка Украјине као државе и новог хладног рата, поручио је руски дипломата
Руски амбасадор у Лондону: Нема више Черчила у енглеској политициwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руски амбасадор у Лондону Андреј Келин оценио је у интервјуу за "Известија" да политика Уједињеног Краљевства није оно што је некад била, јер више нема политичара као што је био, на пример, Черчил. Политика Лондона је кратковида, што може довести до потпуног нестанка Украјине као државе, поручио је амбасадор.

У Уједињеном Краљевству не размишљају шта ће бити за месец или годину дана, већ обраћају пажњу искључиво на оно што ће се десити у најскоријем периоду, рекао је дипломата, додајући да је због тога "рок трајања" политике Британаца постао сличан животном веку лептира – а то је један дан.  

Ово, како оцењује, може довести до тога да од Украјине неће остати ништа и да би она могла постати црна рупа на политичкој сцени.

"Али они сада о томе не размишљају, потребне су им тренутне одлуке како би се зарадили политички поени", рекао је Келин. У Министарству спољних послова готово да сваки дан извештавају шта су постигли тог дана у парламенту, што их лишава стратегијског мишљења, додао је он.

У Лондону више нема "ни Хелмута Кола, ни Винстона Черчила", оценио је Келин. Данас, како каже, "у Конзервативној партији не постоји особа која би могла да се уздигне на стратешки ниво размишљања", а актуелни премијер Риши Сунак, иако јесте велики стручњак за економију, нема капацитет да стратешки размишља о архитектури безбедности у Европи.  

Оваква политика може довести до почетка новог хладног рата, оценио је дипломата, додајући да би се ипак уздржао од процена да би ситуација могла довести до краха Европе и Европске уније. Ипак, све ће, како је рекао, зависити од тога да ли ће британска елита променити свој став и окренути се здравом разуму. 

О односима Лондона и Москве

Коментаришући тренутне односе Русије и Велике Британије, дипломата је поручио да су они "несумњиво на веома ниском нивоу". Погоршање је отпочело још 2018. године након афере Скрипаљ, када су бивши агент и његова ћерка били отровани, а за све била окривљена Москва. 

"До 24. фебруара одржавани су хуманитарни и економски контакти у пословном сектору, након чега је Лондон прекинуо скоро све односе, осим билатералних дипломатских. Раскид дипломатских односа била би најекстремнија мера. Чини ми се да то сада није у интересу ни Лондона, ни у нашем интересу", објаснио је Келин, остављајући простор да би некада могло доћи до побољшања односа између две земље.

Све ће, како је рекао, зависити од ситуације у Украјини и исхода специјалне војне операције.

Односи су, како је казао, били добри не само током два светска рата, већ и током средине деведесетих и почетком 21. века. Тада је руски лидер Владимир Путин био у посети британској краљици Елизабети II, а она је такође посетила Москву и Санкт Петербург.

Са друге стране, сада је ситуација скроз другачија. 

Британска краљевска породица тренутно нема никакав контакт са дипломатама Руске Федерације, јер их је неко тако посаветовао, рекао је Келин. 

Ипак, две стране и даље одржавају контакт. Најчешће се говори о раду дипломатских представништава у две земље. 

"Не дочекују нас раширених руку, али одржавамо дијалог. Ако дође до непремостивих потешкоћа, онда се британска амбасада у Москви сусретне са истим таквим проблемима у раду" са којима се суочава руска у Лондону.

О улози Лондона у украјинском конфликту

Уједињено Краљевство до сада је обучило 9.000 украјинских војника на својој територији, а Лондон не негира повезаност са оваквим радњама, нагласио је руски дипломата. Британци су са обуком украјинских војника почели негде и до годину дана пре почетка специјалне војне операције у Украјини у оквиру акције под називом "Орбита", додао је. Обука кијевских снага сада се одвија како на југу, тако и на западу и северу, и ово је оно на шта Лондон сада ставља акценат, оценио је амбасадор. 

На овај начин, као и због чињенице да Лондон Кијеву испоручује како старо, тако и најновије наоружање, Велика Британија све више се увлачи у украјински сукоб, рекао је. 

Упитан о томе због чега су Енглези толико заинтересовани да учествују у конфликту, Келин је проценио да ту има неколико ствари: традиционални ривалитет са Москвом, али и неуспешни покушаји Лондона да обнови велику Британску империју. Ово их, како је казао, чини незадовољним.

Међутим, Енглези немају довољно ни финансијских средстава ни снаге да заиста обнове некадашњу империју, оценио је Келин.

Чак је и статус Лондона као главног финансијског центра Европе почео да слаби, иако овај град и даље остаје најбитније финансијско чвориште на континенту. Све више пажње сада се обраћа и на Париз, Амстердам и Франкфурт. Влада Уједињеног Краљевста суочила се са ситуацијом да мора да "закрпи рупу" у буџету која износи 50 милијарди фунти. Да би се решио овај проблем, Лондон прибегава повећању пореза и смањењу социјалне потрошње, што ових дана доводи до појаве протеста у земљи, казао је дипломата.

Ипак, Британци не одустају од планова да поврате статус империје. У Лондону је тако усвојена посебна концепција у складу са којом ће се радити на томе да Велика Британија задржи свој утицај и на Истоку, и на Западу. 

Ипак, најбитније од свега је то што Велика Британија годинама активно прати политику Сједињених Америчких Држава и на тај начин учествује у великом антируском пројекту који би на крају требало да од Украјине направи противника Русије и тако ослаби Москву, закључио је амбасадор Русије у Великој Британији.

image