Русија

Москва: У Курској области се боре и страни плаћеници – Украјинци упозоравају на сурове Пољаке

Заробљени Украјинци или они украјински војници који су комуницирали са локалним становништвом упозорили су цивиле да беже, јер долазе пољски борци који неће имати милости
Москва: У Курској области се боре и страни плаћеници – Украјинци упозоравају на сурове Пољаке© Tanjug/AP Photo, File

У Курској области се, поред редовних војника Оружаних снага Украјине, боре и страни плаћеници, потврдио је за "РИА Новости" амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошњик. 

Мирошњик је прошле недеље посетио Курску област, где је имао прилику да разговора са локалним становништвом.

Према његовим речима, локалци су му открили да су се на различитим местима у области, док су напуштали своју територију, "на неким раскрсницама, контролним пунктовима или у близини њихове куће", сусрели са страним борцима. 

"Људи са којима сам се срео и од којих сам добио потврђене информације помињали су да су се на територији Курске области појавили људи који говоре енглески, са грузијским акцентом, пољске формације", рекао је Мирошњик. 

Ово су, како додаје, касније потврдили и Украјинци.

"Сами представници Украјине, који су или заробљени или са којима су локални становници комуницирали, указују да људи из Оружаних снага Украјине, код којих је остало нешто људско, кажу: 'Бежите! Пољаци иду иза нас, они вас неће поштедети.' Ово су речи које преносим дословно", поручио је Мирошњик. 

Он је подсетио да Украјинци нападају не само праве војнике, већ и цивилне објекте и цивиле. Како каже, уништен је велики број аутомобила, домова за шта се користе и шрапнели, муниција испуњена великим бројем куглица која експлодира у лету. Украјинци, објашњава, користе вишеструке ракетне системе, чија једна таква ракета садржи око 9.000 таквих куглица. 

"Када они експлодирају изнад неке територије, тамо онда нема ничега – ни једно стакло не остаје цело. Ауто изгледа као неко сито. Зидови су скроз изрешетани, чак је и цев за гас пробијена на више од четрдесет места", објаснио је Мирошњик.

Из МСП-а додају да Москва прикупља све доказе о томе да Украјина овакво оружје користи против цивила, упркос конвенцијама које је потписала. Ова документација ће, преко руских представништва, бити предата међународним организацијама попут Савета безбедности УН, ОЕБС-а и тако даље. 

Локално становништво открило је и да се Украјинци често крећу у цивилној одећи, или су на други начин камуфлирани. 

"Могу да се пренесем речи неколико жена са којима сам разговарао. Детаљно су описале како су наишле на читаве групе милитаната без обележја: били су или у цивилу или су били камуфлирани, али без обележја. Блокирали су путеве за евакуацију и гађали аутомобиле који су пролазили као у стрељани. Једна од повређених жена са којом сам разговарао је у болници јер је такав милитант на једном месту блокирао ауто-пут и пуцао на аутомобиле", рекао је Мирошњик.

image