Путин честитао Лукашенку рођендан: Лидер Белорусије одликован највишом државном наградом Русије

Поводом 70. рођендана председника Белорусије, Владимир Путин одликовао је данас Александра Лукашенка Орденом Св. Андреја Првозваног због његовог личног доприноса развоју односа Москве и Минска

Председник Русије Владимир Путин честитао је данас 70. рођендан председнику Белорусије Александру Лукашенку, јављају медији.

Како преносе "РИА Новости", Путин је у телеграму написао да је Лукашенко, као прави патриота своје земље, успео да оствари велики ауторитет, назвавши га лидером који доследно брани интересе Белорусије на међународној сцени и "мудрим политичаром који је у стању да доноси уравнотежене, далековиде одлуке и у најтежим ситуацијама".

Путин је истакао да је тешко преценити Лукашенков лични допринос развоју пријатељских руско-белоруских односа, изградњи и јачању институција Савезне државе Русије и Белорусије, као и унапређењу обострано корисних интеграционих процеса на евроазијском простору.

Из тог разлога, председник Русије одликовао је данас председника Белорусије највишом државном наградом Руске Федерације – Орденом Светог Андреја Првозваног.

Како се наводи у званичном саопштењу Кремља, Лукашенко је награђен "за изузетне заслуге у развоју савезничких односа и стратешког партнерства између Руске Федерације и Републике Белорусије, јачању пријатељских веза између руског и белоруског народа, као и за велики лични допринос стварању и ефикасном деловању Савезне државе".

Руски лидер је такође, нагласио да искрено цени добре пријатељске односе са Лукашенком који су прошли тест времена, и закључио да ће Минск и Москва и даље наставити да раде све што је у њиховој моћи у циљу јачања плодне руско-белоруске сарадње. 

"Желим вам, драги Александре Григоријевичу, добро здравље, просперитет и успех у државним пословима за добробит братског белоруског народа", написао је Путин.