Руски амбасадор у Британији о хапшењу Дурова: Руси користе Телеграм, Запад би хтео да то чита

И Сједињене Америчке Државе су имале улогу у хапшењу суоснивача Телеграма

Хапшење суоснивача Телеграма Павела Дурова у Француској представља велики ударац на слободу говора и медија, каже руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин у интервјуу за РТ.

"Чуо сам за оптужбе. Оне су веома озбиљне. Надам се да има довољне одбрамбене способности, јер његову позицију треба веома озбиљно бранити. У исто време, генерално, ми савршено разумемо да је то велики удар на слободу штампе, слободу информационо саобраћаја", рекао је дипломата за РТ.

Према Келиновом мишљењу, САД су имале одређену улогу у притвору Дурова.

"Париз је то урадио по одређеним саветима из Сједињених Држава. Они желе кључеве од овог месинџера. Месинџер је био веома успешан у Русији и другим областима. Да, ми користимо овај месинџер, тако да верујем и други мисле да Вашингтон, Париз и друге западне престонице желе да га читају", додао је Келин.

Дуров је задржан на француском аеродрому 24. августа, а наредног дана му је притвор продужен на 96 сати. Четири дана касније окончан му је притвор, бизнисмен је предат суду, где је тужилац Дурова оптужио за шест кривичних дела, међу којима је и саучесништво у управљању онлајн платформом која је омогућила незаконите трансакције унутар криминалне групе. За прекршај је, наводи се у саопштењу париског тужилаштва, предвиђена казна до 10 година затвора и новчана казна од 500.000 евра.