Русија

Амерички избори под лупом Кинеза: Шта планира Камала?

Један од задатака америчког саветника за националну безбедност био је и да Кинезе убеди да Харисова, ако би била председник, не би била ништа непријатељскије орјентисана према Пекингу од Бајдена
Амерички избори под лупом Кинеза: Шта планира Камала?© Andrew Harnik/Getty Images

Пекинг све забринутије гледа на предизборну кампању у Америци, а једно од главних питања Кине је, како би администрација Камале Харис могла да у будућности управља америчким односима са Кином и ко ће бити њени најближи саветници по том питању.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан покушао је да одобровољи Кинезе па је, како пише "Фајненшел тајмс" рекао кинеским лидерима да ће Камала Харис бити посвећена "одговорном управљању" односима између Вашингтона и Пекинга ако победи на председничким изборима у новембру.

Коментари Саливана, који се у четвртак састао са кинеским председником Си Ђинпингом за циљ имају да увере кинеске креаторе политике да Харисова неће заузети непријатељскији приступ билатералним односима од америчког председника Џозефа Бајдена, указује "Фајненшел тајмс".

Након састанка са Сијем, Саливан је рекао да "Харисова дели став председника Бајдена да је од суштинског значаја одговорно управљање овим ривалством како не би дошло до сукоба или конфронтације".

"Она такође мисли да је одржавање отворених линија комуникације на високом нивоу начин да се постигне то одговорно управљање", додао је он.

Иако се Харисова накратко састала са кинеским председником и премијером Ли Ћјангом, мало се зна о детаљима њених ставова о тој земљи.

Она је само једном споменула Кину у свом говору на прошлонедељној демократској конвенцији, обећавајући да ће осигурати "да Америка – а не Кина – победи у такмичењу за 21. век".

"Потпредседница Харис је била централни члан Бајденовог спољнополитичког тима, односно његов водећи члан и део је дизајна и извршења укупне стратегије у Индо-Пацифику", рекао је Саливaн.

image