Русија

Патријарх Кирил одликовао Лукашенка Орденом кнеза Данила Московског

За председника Белорусије из Русије данас је стигла још једна честитка поводом 70. рођендана, али и орден првог степена, који му је доделила Руска православна црква, уз жеље патријарха Кирила да уз духовну и физичку снагу и великодушну помоћ Божју настави да служи држави и свом народу
Патријарх Кирил одликовао Лукашенка Орденом кнеза Данила Московског© Kremlin.ru

Руски патријарх Кирил одликовао је данас председника Белорусије Александра Лукашенка, поводом његовог јубиларног 70. рођендана, орденом Светог кнеза Данила Московског за његов допринос развоју односа Цркве и државе. 

Како преносе "РИА Новости", у питању је орден првог степена. 

"Већ три деценије пажљиво и одговорно служите на највишој државној функцији, увек показујући суграђанима пример љубави према отаџбини, оданости свом позиву, чврстину суха и снагу воље. Поседујући изванредан таленат за управљање и политичку далековидост, успели сте да на време спроведете неопходне друштвене и економске реформе у земљи, у циљу обезбеђивања њеног истинског суверенитета и стварања одговарајућих услова за миран и просперитетан живот људи", наводи се у честитки поглавара РПЦ.

"Желео бих да Вам изразим посебну захвалност на пажњи коју сте посветили служби Белоруске православне Цркве. Надам се да ће постојећи добри односи наставити да доприносе духовном просвећивању и патриотском васпитању младих, успостављању трајних моралних идеала у друштву, и очувању богатог историјског и културног наслеђа Белорусије", поручио је патријарх Кирил. 

"Желим Вам духовну и физичку снагу, великодушну помоћ Божју и успех у послу који вредно обављате за добробит земље и суграђана", закључио је руски патријарх.

Председнику Белорусије данас је рођендан честитао и председник Русије Владимир Путин. Како су пренели медији, Путин је Лукашенко послао телеграм, да би касније са њим разговарао и телефоном и још једном му честитао јубилеј. 

Такође, руски лидер је данас потписао наредбу да се председник Лукашенко одликује највишим државним признањем Руске Федерације – Орденом Св. Андреја Првозваног. Орден му је додељен због његовог личног доприноса развоју односа Москве и Минска.

image