На Харковском правцу ратују плаћеници из Румуније, Немачке, Пољске

Руске снаге идентификовале су још три страна плаћеника за које се сматра да су починили војне злочине. У питању су два држављана Француске и један грађанин Данске

У Харковској области на страни Кијева ратују плаћеници из Пољске, Румуније, Немачке, потврдио је за РИА Новости шеф руске администрације региона Виталиј Ганчев.

"У последње време чујемо од цивила да се много чује разговор на француском. Или су то Французи, или то (у борбама) учествују друге земље француског говорног подручја... Овде су и Пољска (њени борци), Румунија, и Немци су ту, неки црнци плаћеници", рекао је Ганчев.

Како је објаснио, они, због незнања језика, не ступају у нормалан контакт са цивилима већ само у случају пљачки, силовања или крађе. 

Иако, како каже, не може да прецизира колико се тачно страних плаћеника налази у региону, сигурно је да су они ту и да настављају да се баве противзаконитим активностима. 

Осим тога, представник руске администрације у Харковској области изјавио је да су руске снаге успеле да идентификују још три страна плаћеника за које се сматра да су починили војне злочине.

У питању су два Француза рођена у граду Орлеан, и један држављанин Данске, који има 45 година.

Министарство спољних послова Русије недавно је објавило да су власти, на различитим деловима фронта, успеле да идентификују више од 4.000 страних плаћеника који се боре на страни Украјине. Они су, како је објашњено, често психопате који се не придржавају норми и принципа међународног хуманитарног права, склони су насиљу, убиствима, крвопролићу, злостављању цивила и пљачки.

Москва истиче да наставља да документује све злочине и упозорава да ће све преступнике стићи казна.