Русија

Двадесет година од трагедије у Беслану: Незацељена рана за целу Русију која крвари и данас (ВИДЕО)

Поводом велике трагедије из 2004, Министарство спољних послова Русије поручује да се земља и данас суочава с терористичким претњама које потпомаже Запад
Двадесет година од трагедије у Беслану: Незацељена рана за целу Русију која крвари и данас (ВИДЕО)Getty © picture alliance / Contributor

На данашњи дан, 1. септембра 2004. године, група терориста заузела је школу Број 1 у Беслану, у Северној Осетији, и заробила укупно 1.128 људи. Током три дана таоци су без хране и воде држани у минираној школској сали, а десетак њих је стрељано у циљу застрашивања.

У нападу на школу убијене су 334 особе, укључујући 186 деце, десет официра и девет људи из спасилачке службе и Министарства унутрашњих послова. То је био највећи терористички напад који је Русија видела.

Тим поводом огласило се Министарство спољних послова Русије, уз поруку да данас и на руском тлу, и у иностранству оплакују невине жртве терористичког напада. 

"Ова рана за целу нашу земљу остала је незацељена и она крвари и данас. Терористи, које су на то гурали западни 'режисери', тежили су да дестабилизују руско друштво и посеју међуетнички и међуверски раздор. Упркос свему, наше друштво је опстало", наводи се у саопштењу.

Министарство подсећа да се Руска Федерација данас поново суочава с терористичком претњом. 

"Колективни запад против наше земље води хибридни рат, користећи, између осталог, терористичке и екстремистичке групе. Русија остаје чврсто привржена принципијелној борби против тероризма и позива међународну заједницу да уједини напоре у борби против овог зла", поручује Москва.

Према писању медија, у граду Беслану ће од данас током наредна три дана бити одржавано 24-часовно бдење у знак сећања на жртве. Стотине људи упутило се у школу, у којој ће у вечерњим часовима бити организована церемонија с паљењем свећа. Акцијама присуствују и преживели таоци, који више нису деца. Пошту трагично настрадалима одали су и званичници - чланови владе, посланици, представници друштвених организација. 

У терористичком нападу на школу у Беслану учествовали су терористи с војним искуством. Већина нападача су били познати службама безбедности одраније, док је вођа банде Руслан Хучбаров био на потерници због убиства. У нападу су укупно учествовале 32 особе.

Да би ослободили таоце, у Беслан су одмах биле послате јединице Центра за посебне намене ФСБ-а Русије и формиран је оперативни штаб. Ипак, о пуштању деце терористи нису хтели ни да разговарају.

Међутим, 2. септембра десило се чудо: терористи су пристали да у школску зграду пусте бившег председника Ингушетије Руслана Аушева, с којим је касније изашло 26 талаца.

Након неког времена специјалци су започели јуриш. Многи таоци су касније рекли да су неки официри погинули штитећи људе, покривајући их својим телима.

Школу у Беслану недавно је посетио и председник Русије Владимир Путин. Он је у школској сали где је било заточено највише таоца погледао портрете жртава, запалио свећу и положио цвеће у знак сећања на трагично погинуле. 

image