Русија

Песков: Европска унија је у екстази, слуша САД науштрб својих интереса

У наредним деценијама бићемо сведоци негативних последица с којима ће се ЕУ суочити јер је пристала да игра улогу коју јој је доделио Вашингтон, каже портпарол Кремља
Песков: Европска унија је у екстази, слуша САД науштрб својих интересаGetty © Anadolu / Contributor

Одговор на провоцирање Русије треба да буде ефикасан и у складу с нашим интересима, а у случају Курске области руски одговор је већ почео и то неће бити једнократна акција, рекао је руском новинару Павлу Зарубину портпарол Кремља Дмитриј Песков на констатацију да се на Западу сваког дана разговара о томе колико дубоко и којим оружјем се Русија сме нападати.

На питање новинара да прокоментарише то што шеф европске дипломатије Жозеп Борељ говори да већина земаља сматра да је напад на Курску област Русије била исправна одлука, Песков је изјавио:

"Хајде да будемо коректни. То говоре не у иностранству већ на Западу. Али Запад не чини светску већину. На Западу се заиста шеф европске дипломатије понаша као министар одбране. При томе, понаша се као јастреб."

Оценио је да су "европске земље којима управљају САД ушле у екстазу" и додао да оне данас "играју улогу коју им је у тој причи доделио Вашингтон". То је, како објашњава, учињено "на штету сопствених интереса, науштрб новчаника својих пореских обвезника, и наравно да ће то све за њих имати велике последице".

"Оне су неизбежне. У наредним деценијама бићемо сведоци тих негативних последица", упозорио је Песков.

"Они се играју. Али знајући одлучност нашег председника, наш потенцијал, потенцијал наше земље, који се испоставио већи него што смо мислили, а о чему говоре и темпо економског раста, и војна мобилизација наше економије, немам сумње да ће, уколико буде било потребе, бити урађено све у циљу одбране наших интереса", рекао је портпарол Кремља.

Преломни тренутак односа с Америком

Песков је потом истакао да су односи са САД "дошли до преломног тренутка" - "руска чаша стрпљења се прелила", што је последица бројних акција САД које су "газиле интересе" Руске Федерације.

"Тако је неколико деценија током којих су САД доследно газиле преко наших интереса, и вршиле притисак на Русију", објаснио је портпарол Кремља.

У том контексту, истакао је да је стање у које су запали америчко-руски односи током мандата актуелног председника Џозефа Бајдена само кулминација свега оно што се до сада радило против Москве. 

"Билатерални односи (САД и Русије) заиста се налазе на историјски најнижој тачки, и тренутно нема изгледа да ће се кренути узлазном путањом. САД су, без обзира на многе изјаве којима тврде супротно, директно укључене у сукоб око Украјине. Они показују тенденцију да повећају ниво умешаности у тај сукоб. То је једна отворено непријатељска позиција против наше земље", објаснио је Песков.

На питање да прокоментарише предстојеће америчке изборе у новембру, изјавио је:

"Демократе су предвидивије. А оно што је (председник Русије Владимир) Путин говорио о предвидљивости Бајдена односи се фактички на све демократе, укључујући и госпођу (потпредседницу САД Камалу) Харис. Све је предвидиво - наставак политике која је усмерена против нас, наставак вршења притиска на земље ЕУ, даље политичко и економско поробљавање тих земаља". 

Поводом тврдњи бившег лидера САД Доналда Трампа да би за један дан, уколико би поново постао председник Америке, успео да заустави руско-украјински сукоб, Песков је рекао да "не сматра да постоји магичан штапић" за решење проблема.

"За 24 часа није могуће урадити ништа, иако ће се - ако се пође од претпоставке да ће следећи председник САД током свог инаугурационог говора изјавити да се Сједињене Државе залажу за мир, те да стога обустављају своју подршку Украјини и све програме војне помоћи (Кијеву) и да позивају стране да седну за преговарачки сто - до јутра у мозгу код неког нешто у целини променити, посебно у Кијеву. То можете замислити хипотетички, али то је из домена фантазије", оценио је портпарол Кремља.

О Путину и Бајдену 

Новинар Зарубин подсетио је Пескова на један од првих интервјуа Бајдена на месту председника САД када је амерички лидер рекао да је председник Русије "убица". Присећајући се тог тренутка и своје реакције, Песков је одговорио:

"Било је тешко поверовати у то. Неколико пута сам то гледао на енглеском језику. Мислио сам да је можда грешка у преводу. Јер енглески језик је веома флексибилан и веома богат, постоје речи с двоструким значењем. Покушао сам то да схватим. Чак су постојали и неки неспретни покушаји из Беле куће да пласирају верзију према којој наводно та реч може да има више нијанси (у значењу). Али (на снимку) све је било јасно речено."

Председник Русије, такође, није могао да верује да је лидер САД дозволио себи такво изражавање, додао је. 

"Знате, председник Путин је увек крајње пажљив у својим изјавама о својим колегама. Никада себи није дозволио не грубост већ некултуру према шефовима других држава. И, наравно, било му је несхватљиво да лидер друге државе, а посебно шеф Сједињених Америчких Држава, користи у свом речнику такве речи, говорећи о свом колеги", објаснио је портпарол руског председника.

"Бајден је 'потомак' америчког политичког естаблишмента. А амерички приступ међународним пословима традиционално вуче ка примитивизму. Они увек свима покушавају да говоре како треба да раде, како треба да живе. Главна порука им је: рећи ћемо вам шта ће задовољити Америку", додао је Песков, уз констатацију да је "Путин увек коректно, али чврсто одбијао такве покушаје мешања (у руску политику)". 

image