Русија

Нова стратегија руске омладинске политике: Гајење заједништва и супротстављање западним вредностима

Млађа генерација је одабрана као "главна мета идеолошке интервенције споља у циљу слабљења руске државе"
Нова стратегија руске омладинске политике: Гајење заједништва и супротстављање западним вредностимаGetty © Ayhan Altun

Наметање западног начина живота, космополитизма и индивидуализма су међу највећим претњама за младе у Русији, наводи се у Стратегији руске политике за омладину до 2030. године, коју је одобрила влада у Москви, а која је припремљена по налогу председника Владимира Путина.

"У Русији има скоро 38 милиона људи старости између 14 и 35 година. Брига о њиховој будућности је важна за осигурање националне безбедности. То би захтевало заједничке напоре владиних органа и непрофитних организација и, што је најважније, укључивање младића и девојака у доношење одлука", рекао је руски премијер Михаил Мишустин на седници владе.

У стратешком документу је истакнуто да је за функционисање Русије као "моћне, економски развијене државе" неопходно становништво које је "национално оријентисано и подржава традиционалне вредности".

То би требало постићи кроз "хармоничан развој младих и њиховог креативног потенцијала", наводи се.

Због своје кључне улоге у друштву, млађа генерација је одабрана као "главна мета идеолошке интервенције споља у циљу слабљења руске државе", пише у документу.

Једна од главних претњи младима у земљи је "наметање западног начина живота и потрошачких навика", што укључује екстратериторијалне, аполитичне ставове и сексуалне девијације.

Морални систем млађе генерације у Русији "одражава промене вредности од колективизма ка индивидуализму и од етатизма ка космополитизму током последњих 30 година".

У документу се наводи да "индивидуалистичке вредности често доводе до потешкоћа за младе људе у успостављању односа у породици, са пријатељима и на послу".

Развој колективистичких вредности унутар дотичне старосне групе издвојен је као важан задатак за владу у наредних шест година.

Неке од других опасности за младе које се помињу у стратегији су слабљење међугенерацијске повезаности, деградација традиционалних духовних и моралних вредности, правни нихилизам, недовољно укључивање у друштвено корисне делатности, као и све већи број кривичних дела млађих особа, укључујући путем информационо-комуникационих технологија.

У документу се истиче да ће кључне области руске омладинске политике до 2030. бити подршка патриотским организацијама, увођење додатних могућности за студирање и усавршавање, проширење приступа квалитетном онлајн садржају у оквиру културних и образовних иницијатива, промоција руског језика као основа за сарадњу на међународним платформама, и стварање додатне инфраструктуре за рекреацију и спорт.

image