Русија

Путин: Оружане снаге Русије ослобађају Донбас до сада невиђеним темпом

Садашње украјинске власти нису заинтересоване за окончање непријатељстава јер нису спремне за одржавање председничких избора, каже председник РФ
Путин: Оружане снаге Русије ослобађају Донбас до сада невиђеним темпомwww.globallookpress.com © Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Док украјинска војска покушава да продре у дубину територије Курске области, Оружане снаге Русије ослобађају Донбас до сада невиђеним темпом, рекао је руски председник Владимир Путин током "Разговора о важном" са ученицима из Републике Тува.

"Ослобађамо квадратне километре, а не по 200 или 300 метара", рекао је Путин и додао да ће провокације у Курској области ускоро бити окончане и да ће се на крају сва питања решити мирним путем.

Садашње украјинске власти нису заинтересоване за окончање непријатељстава јер нису спремне за одржавање председничких избора. Уколико борбе престану, ванредно стање би морало да буде укинуто, а након тога Украјину би чекали избори за које режим, како Путин оцењује, није спреман, јер има мале шансе да буде изабран.

Отуда и провокације у Курској области, а пре тога и у Белгородској области.

До украјинског сукоба 2022. године су довеле бесконачне провокације непријатеља и то што су украјинске власти, после државног преврата, почеле да уништавају све што је имало везе са Русијом, навео је Путин.

"Створили су базе за уништавање свега руског – културе, језика, историјског сећања. Од Украјине су створили антируску енклаву – антирусију са страним војним базама", рекао је председник и додао да је Русија одлучила да заштити све оне који су малтретирани само зато што су хтели нормалне односе са Москвом, додао је Путин.

Русија је сва спорна питања хтела да реши мирним путем, а Специјалну војну операцију почела је након што је непријатељ одбио Минске преговоре и све могућности за мирно регулисање кризе, навео је Путин.

Москва нема непријатељске државе, само непријатељске елите које се против Русије боре вековима, навео је руски председник.

"Смета има јака Русија. Циљ им је да нас покоре мало, а можда и много. Подела Русије на више делова је циљ који су себи задали", додао је он.

Русија, упркос покушајима елита да је изолују, не губи контакте са западним земљама, додао је.

Са Народном Републиком Кином, Руска Федерација је савезник у сваком смислу:

"И НР Кина и Руска Федерација су савезници у сваком смислу те речи, а пре свега, наравно, комбинујемо напоре у области економије, културе и хуманитарних веза", оценио је руски председник.

Путин је деци рекао да сви њихови блиски људи и рођаци, пријатељи који су отишли су на фронт, испуњавају најважнију државну мисију.

"У Туви је то тако одувек било. Тува је била први регион који је устао против нацизма, а данас се боримо против неонацизма. "Становници Туве активно учествују у Специјалној војној операцији. Око 10.000 грађана је тренутно на фронту, а то указује да су традиције предака живе. Тува је већ изнедрила четири Хероја Руске Федерације. То није само звање, у питању су прави хероји који су личним примером показали храброст у одбрани отаџбине", навео је Путин, додајући да ће са надлежнима разговарати о отварању базе за обуку војног особља у Републици Тува.

Међутим, поручио је деци да не престају да уче енглески језик, јер везе са западним светом и даље постоје и у Европи постоје људи који се боре за европске вредности.

На питање једне од ученица шта школарци могу да учине да помогну што скоријем завршетку Специјалне војне операције и успеху Русије, председник је истакао да је најважнија "сила духа" и подршка из душе јер је то основа јединства руског друштва – а управо је то база свих руских победа.

image