Лавров: Дуров није хтео да сарађује и слуша савете Запада

Притварање и притисак се не односе само на оснивача Телеграма, и оснивач Мете Марк Закерберг је позван у Сенат и пристао је да сарађује, како је и сам признао, подсетио је шеф руске дипломатије

Оснивач Телеграма Павел Дуров показао се као превише слободан и није послушао "савете" Запада о модерирању Телеграма, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Изгледа да је Павел Дуров исувише споро, а можда и уопште није, слушао западњачке савете", оценио је Лавров у разговору са студентима Московског државног института за међународне односе.

Притварање и притисак се не односе само на њега, и оснивач Мете Марк Закерберг је био позван у Сенат и пристао је да сарађује, како је и сам признао, подсетио је Лавров.

Према његовим речима, Запад се не прави фин ни у односу с другим великим платформама.

Дуров је 24. августа приведен на париском аеродрому. Генерални директор Телеграма оптужен је за читав низ кривичних дела која су, кажу француске власти, последица "недостатка модерације". Осумњичен је и за саучесништво у управљању интернет платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе, а могао би да се суочи са казном до десет година затвора.

Дуров је касније пуштен уз кауцију од пет милиона евра, коју ће ускоро морати да плати.

Забрањено му је да напушта територију Француске и мора да се јавља полицији два пута недељно.