Русија

Путин позвао председника Монголије на самит БРИКС-а (ВИДЕО)

Руски лидер ће учествовати у прославама поводом 85. годишњице победе совјетских и монголских оружаних снага над Јапаном на реци Халхин Гол
Путин позвао председника Монголије на самит БРИКС-а (ВИДЕО)© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин, који се налази у званичној посети Монголији, састао се са председником те земље Ухнагином Хурелсухом. На тргу испред председничке палате у Улан Батору, руског лидера дочекала је коњичка гарда.

Након свечаног дочека, Путин је позвао монголског председника на самит БРИКС-а, који ће бити одржан у Казању у октобру ове године.

"Желео бих да вас позовем у Русију, у Казањ, где ћемо бити домаћини самита БРИКС-а. То ће бити први догађај тог нивоа након проширења ове организације. Чекамо вас", казао је Путин на почетку разговора са монголским колегом у Улан Батору.

Председник Монголије рекао је да прихвата позив руског лидера.

Путин је навео да се односи између Руске Федерације и Монголије развијају у свим правцима.

"Поред економске и политичке сфере, где доста активно сарађујемо, истакао бих и ефикасан рад у хуманитарним областима, посебно у области образовања", истакао је руски председник и додао да билатерална међувладина комисија активно ради, а да резултати тог рада постоје.

Председник Монголије је захвалио Путину на посети која се одржава у години када две земље обележавају неколико јубилеја, укључујући 80. годишњицу заједничке победе на реци Халхин Гол и 50. годишњицу од оснивања град Ерденет.

Он је нагласио да народ Монголије веома цени то што Москва и Улан Батор заједно прослављају ове датуме, напоменувши да та земља функционише "у стабилним политичким условима".

Путин је заузврат подсетио да су Ерденет планирали архитекте из Лењинграда.

Руски лидер ће учествовати у прославама поводом 85. годишњице победе совјетских и монголских оружаних снага над Јапаном на реци Халхин Гол, а разговараће и са шефом републике Ухнагином Хурелсухом.

Лидери Русије и Монголије ће такође одржати састанке у ужем и проширеном формату, где ће разменити мишљења о актуелним међународним и регионалним питањима и размотрити перспективе даљег развоја руско-монголских односа свеобухватног стратешког партнерства.

Са руске стране, церемонији су присуствовали министар спољних послова Сергеј Лавров, руски министар енергетике Сергеј Цивилев, шеф Росатома Алексеј Лихачов, заменик премијера Русије Алексеј Оверчук, руски министар природних ресурса Александар Козлов, помоћник председника за међународне послове Јуриј Ушаков, министар саобраћаја Роман Старовоит, министар спорта Михаил Дегтјарев, шеф "Роспотребнадзора" Ана Попова, лидер Бурјатије Алексеј Циденов, шеф руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев, заменик шефа руске администрације председника Максим Орешкин, шеф "Росњефта" Игор Сечин, шеф Руских железница Олег Белозеров.

Прес служба Кремља је претходно навела да је након преговора планирано потписивање билатералних докумената.

Претходно Путиново путовање у Монголију било је пре пет година, односно 2019. године.

image