Русија

Премијера филма Маргарите Симоњан о трагедији у Беслану: Русија не заборавља жртве тероризма (ВИДЕО)

Филм ће се премијерно емитовати у емисији председника Савеза новинара Русије (УЈР) Владимира Соловјова, а од 4. септембра филм се може погледати на документарном сајту РТ на различитим језицима
Премијера филма Маргарите Симоњан о трагедији у Беслану: Русија не заборавља жртве тероризма (ВИДЕО)© Scott Peterson/Getty Images

Главнa уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан представиће свој филм "Беслан 2004/2024", посвећен 20. годишњици трагедије у Беслану.

Она је на Телеграму објавила да ће се филм премијерно емитовати у емисији председника Савеза новинара Русије (УЈР) Владимира Соловјова.

Наиме, од 4. септембра филм се може погледати на сајту документарног канала РТ на различитим језицима.

"Сећам се да сам после прве експлозије почела да зовем Москву и говорим да се овде дешава нешто страшно, а онда се десила друга експлозија и веза је прекинута... И то је све. Почела је насумична пуцњава. Људи, деца трче, а пуцају им у леђа. Американци су побацали своје панцире и побегли негде. А наш Едик Бондаренко је узео панцир и почео да ме покрива", присећа се Симоњанова у филму.

Такође, јунаци филма, уједињени заједничком трагедијом, причају како им се живот променио након тог дана, па тако Ангела Сидакова сада ради као наставница у школи, а њен син Ален први пут прича детаље тих страшних дана.

Камболат Баев, који је такође био међу таоцима 2004. године, спасавао је људе након терористичког напада у концертној дворани "Крокус сити" у Москви.

Један од јунака филма је и херој Русије Вјачеслав Бочаров, бивши командант групе специјалних снага "Вимпел", који је учествовао у спасавању талаца у Беслану.

Наиме, Русија од 2005. године, сваке године 3. септембра обележава Дан солидарности у борби против тероризма. Овај дан је посвећен трагичним догађајима који су се догодили 1-3. септембра 2004. године у граду Беслан (Северна Осетија), када је у терористичком нападу убијено више од 300 људи, углавном жена и деце.

Русија се 3. септембра сећа хиљада сународника који су погинули од руку терориста у Беслану, у позоришту у Дубровки, у Буденовску, Первомајском, на Северном Кавказу, у експлозијама стамбених зграда у Москви и у другим терористичким нападима.

Пре 20 година, 1. септембра 2004. године, група терориста заузела је школу Број 1 у Беслану, у Северној Осетији, и заробила укупно 1.128 људи. Током три дана таоци су без хране и воде држани у минираној школској сали, а десетак њих је стрељано у циљу застрашивања.

У нападу на школу убијене су 334 особе, укључујући 186 деце, десет официра и девет људи из спасилачке службе и Министарства унутрашњих послова. То је био највећи терористички напад у Русији.

image