Директор "Росатома": Гроси није глуп, зна одакле долази права претња за Запорошку и Курску НЕ

Према речима Алексеја Лихачова, директор ИАЕА-е у разговору "без камера" јасно показује да зна шта се дешава и одакле долази основна претња за Запорошку нуклеарку, премда је у овом тренутку више забринут за Курску нуклеарку

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси није ни мало глуп човек, он у разговорима ван очију јавности врло јасно показује да зна одакле долази права претња за Запорошку нуклеарну електрану, рекао је директор "Росатома" Алексеј Лихачов за Телеграм канал "Зарубин".

На питање да ли Гроси сада, када је угрожена Курска нуклеарна електрана, увиђа да опасност долази са украјинске стране, с обзиром да је у питању Запоршке нуклеарке, остао неутралан, Лихачов одговара да је директор ИАЕА-е добро информисан човек.

"Гроси није ни мало глуп, он је добро информисан човек. Али је запослен у дипломатским структурама Уједињених нација и у обавези је да испуњава основне тезе и Повељу УН. У супротном би морао да напусти функцију", рекао је Лихачов.

У разговору "без камера" он јасно показује да зна шта се дешава и одакле долази основна претња, навео је Лихачов и истакао да се нада да ће Гроси у својој посети Кијеву да искане своју тачку гледишта украјинским властима.

"Ја лично мислим да је он изузетно забринут за ситуацију у Курској нуклеарној електрани. Можда више него у Запорошкој. Надамо се у његову политичку храброст и решеност да не допусти хаос", рекао је Лихачов.

Курска нуклеарка тренутно ради у редовном режиму, али се потенцијални ризик да ће украјинска војска погодити станицу није смањио, навео је Лихачов.

У региону се редовно чују сигнали за ваздушну опасност, навео је директор "Росатома".

Према његовим речима, у последње време сама територија није погођена, многе ракете се обарају у лету ван предела станице.

"Нема много добрих новости. Станица је важан чвор за енергетско снабдевање Курске области, поготово ако се узму у обзир сви ризици који данас постоје. Нуклеарка функционише нормално, али и тамо и у граду су људи забринути. Потребно је и ради се све да се обезбеди нормалан живот радника на станици и мештана региона", закључио је Лихачов.