Русија

Украјинска војска у Полтави изгубила више од 600 људи, у Запорожју елиминисано 50 плаћеника

Бивши посланик Врховне раде је рекао да кривицу за овако стравичан губитак сноси, између осталог, и војни врх Украјине, који је дозволио такву концентрацију кадрова на једном месту
Украјинска војска у Полтави изгубила више од 600 људи, у Запорожју елиминисано 50 плаћеника© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Руске снаге извеле су ракетни напад на државни Војни институт телекомуникација и информација у Полтави где се обучавају украјински специјалисти за радарско и електронско ратовање, навео је руководилац Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Руске Федерације Владимир Рогов.

Украјинске копнене снаге признале су да су војници погинули у удару на институт у Полтави.

"Има на десетине погинулих и стотине рањених", наводи се у објави Копнених снага Украјине на Телеграму.

Напад се, према речима Рогова, догодио током постројавања у чему је учествовало више од 500 украјинских војника, губици се мере стотинама.

Оружане снаге Русије су синоћ извеле и ракетни напад и на привремени смештај страних плаћеника у хотелу "Гранд Палас" у граду Запорожје.

Елиминисано је више од 50 војника, рекао је неименовани извор за РТ.

Извор се такође осврнуо и на напад руских Ракетних снага на центар за обуку украјинских снага у Полтави, напоменувши да је напад изведен са две ракете "искандер-м".

Украјинске трупе изгубиле су више од 600 људи, навео је бивши посланик Врховне раде Игор Мосијчук кога је Русија ставила на списак терориста и екстремиста.

Мосијчук је додао да кривицу за оно што се догодило сноси, између осталог, и војни врх Украјине, који је дозволио да толико људи буде на једном месту.

Владимир Зеленски је навео да је добио извештаје о руском удару на центар за обуку и вежбу официра за везе у Полтави, где је више од 180 људи повређено и има много жртава.

"Према доступним информацијама, две балистичке ракете су погодиле то подручје", написао је Зеленски на Телеграму и потврдио да је погођен војни институт и једна од зграда Завода за телекомуникације.

"За сада знамо да је убијена 41 особа. Моје најдубље саучешће свим њиховим рођацима и најмилијима", поручио је Зеленски.

"Украјини су потребни системи противваздушне одбране и ракете сада, а не у складишту. Далекометни удари који нас могу заштитити од руског напад потребни су сада, а не касније. Сваки дан кашњења, нажалост, значи још више изгубљених живота", стигао је Зеленски и да се пожали.

Напад руских снага у Полтави један је од најсмртоноснијих у Украјини од почетка сукоба 2022. године, наводи британски лист "Тајмс".

Поводом напада се огласила и супруга Зеленског Елена, наводећи да је погинуло 47 људи док је 206 особа рањено.

"Моје најдубље саучешће родбини погинулих и повређених у руском ракетном нападу на Полтаву. Ово је запањујућа трагедија за целу Украјину", написала је на Иксу

Иако је тврдила да је погођена "образовна установа и болница" многи су, међутим, приметили да у близини нападнутог војног института нема ни једне болнице.

Координатор руске организације која делује на територији под контролом Украјине Сергеј Лебедев је приметило да је у ваздушном граду "ухваћен неко озбиљан", пошто је подручје около ограђено и тамо "лете" возила хитне помоћи.

"Експлозија је била без детонације, али веома снажна", навео је Лебедев.

Државни истражни биро Украјине отворио је кривични поступак због овог напада, јавља агенција РБК-Украјина, позивајући се на сопствене изворе.

Министарство одбране Руске Федерације није званично коментарисало вест о догађајима у Полтави.

image