Русија

Лавров о Путиновој посети Монголији: Жао ми је Запада

Министар спољних послова је истакао да они људи чије су акције имају "нацистичке ноте" могу да изразе забринутост због блискости Русије и Монголије
Лавров о Путиновој посети Монголији: Жао ми је Запада© Tanjug/Sofia Sandurskaya, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да му је жао западних политичара како посматрају посету руског председника Владимира Путина Монголији.

"Жао ми их је ако се брину због овако доброг повода", изјавио је Лавров Павлу Зарубину.

Министар спољних послова је истакао да они људи чије акције имају "нацистички призвук" могу да буду забринутости због блискости Русије и Монголије.

"Русија и Монголија су два суседа и две државе које су се заједно бориле у Другом светском рату. Ако се питају одакле потиче наша блискост, то су онда људи чија дела почињу да имају нацистичке ноте, а не само њихова размишљања. То се огледа у подршци кијевског режима", додао је Лавров.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков је одговорио на питање новинара шта је Монголија показала Западу пријемом Путина.

"Ни Монголија ни Русија не планирају да било коме било шта показују. Ми смо најближи суседи и тежимо развоју билатералних односа који имају дубоке историјске корене и славну традицију. На то се ослањамо када гледамо у будућност. Не желимо никоме ништа да показујемо", одговорио је Песков.

Европска унија је "примила к знању" посету руског председника Владимира Путина Монголији и изразила жаљење што влада у Улан Батору није привела њиховог госта.

Путин је провео два дана у Монголији, учествујући у билатералним разговорима и обележавању 85. годишњице победе над царским Јапаном у Другом светском рату у бици на Халхин Голу.

"Председник Путин је под налогом Мeђународног кривичног суда због међународних злочина, посебно наводних злочина противправне депортације и незаконитог трансфера деце", наводи се у саопштењу ЕУ у уторак.

ЕУ жали што Монголија, држава потписница Римског статута МКС-а, није испунила своје обавезе према статуту да изврши налог за хапшење", додаје се у саопштењу.

Међународни кривични суд је издао налог за Путиново хапшење у марту 2023. године, упркос томе што није имао јурисдикцију над Русијом. Москва је одбацила оптужбе суда као неосноване.

image