Русија

Захарова уперила прст у Бореља: ЕУ је умешана у напад на Курску област

Pортпарол Министарство спољних послова је рекла да је, полазећи од расуђивања Жозепа Бореља, Унија је у потпуности информисана о активностима украјинске војске у Курској области
Захарова уперила прст у Бореља: ЕУ је умешана у напад на Курску област© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, које оправдавају напад Оружаних снага Украјине на Курску област, засноване су на лажном тумачењу међународног права и представљају покушај да се обмане светска заједница, рекла је портпарол Министарство спољних послова Русије Марија Захарова и додала да би ЕУ могла да буде умешана на овај или онај начин у припрему напада украјинске војске на Курску област.

"Под изговором права на самоодбрану и уз позивање на Повељу УН, ЕУ упорно оправдава свакакве терористичке нападе, ратне злочине, убиства и отмице цивила, сексуално насиље над женама које врше припадници и плаћеници марионетског кијевског режима. Полазећи од расуђивања Жозепа Бореља, Унија је у потпуности информисана о активностима украјинске војске у Курској области. То може бити доказ да је ЕУ на овај или онај начин умешана у процес планирања и реализације напада на руски региона", рекла је Захарова.

Она је додала да Борељу, упркос покушајима да наметне своје антируске наративе није дозвољено да под бирократијом ЕУ "сруши" одлуке у области спољне и одбрамбене политике. Како је рекла, то је претња од војног сукоба земаља чланица ЕУ са Русијом, "чије ће последице бити катастрофалне".

Према њеним речима, пренос неформалних министарских састанака ЕУ из Будимпеште у Брисел је сигнал да је Унија поставила курс за, како је навела, "диктатуру европских институција".

"Истовремено, позиви на мирно решавање сукоба у Украјини су анатема, а земље које су у складу са реалношћу демонстративно се кажњавају", оценила је Захарова.

У исто време, ЕУ оправдава терористичке нападе, ратне злочине, убиства и отмице цивила, као и сексуално насиље у региону од стране украјинских милитаната и плаћеника, додала је.

Она је нагласила да је шеф европске дипломатије у својим изјавама назвао "злочине милитаната кијевског режима код Курска успехом, јер га не брину ни цивилне жртве ни озбиљни губици међу украјинским војницима".

"Борељ је више пута јасно ставио до знања да Европска унија није заинтересована за окончање непријатељстава", подсетила је Захарова.

Она је напоменула да постоје позиви из Брисела да се убрзају испоруке оружја Кијеву, а други део стратегије ЕУ је "подршка неостваривим ултиматумима Русији".

Борељ је крајем августа рекао да су многе земље ЕУ на састанку министара спољних послова подржале напад Украјинаца на руску Курску област у којем су погинули цивили. Борељ је позвао чланице Уније да повећају војну помоћ Кијеву.

Министарство одбране Русије саопштило је претходно да су јединице руске војске уништиле током борбених дејстава у пограничним регионима Курске области више од 7.800 украјинских војника, 75 тенкова, 36 борбених возила пешадије, 64 оклопна транспортера, 15 лансера ПВО система, укључујући четири ХИМАРСА.

image