Русија

Захарова: Колико је Берлин независан и да ли уопште жели истрагу напада на Северни ток?

Званична представница руског Министарства спољних послова коментарисала је истрагу експлозија на гасоводима у Балтичком мору, ситуацију на фронту, илегално присуство страних новинара на територији Руске Федерације и прогон канонске Украјинске православне цркве
Захарова: Колико је Берлин независан и да ли уопште жели истрагу напада на Северни ток?www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Русија већ скоро две године од терористичког напада на гасоводе Северни ток 1 и Северни ток 2 непрестано и отворено говори да је неопходно да се утврди истина и да се одговорни за овај злочин приведу правди, нагласила је портопарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу

"Више пута смо апеловали на немачке власти и инсистирали да руски надлежни органи учествују у истрази коју води немачко тужилаштво како би процес био отворен и објективан. Немачка страна је све наше захтеве да се правно помогне у овом злочину оставила без смисленог одговора", рекла је она.

Званични Берлин покушава да представи свету да се ситуација око истраге саботаже Северног тока наводно развија у правом смеру – "тврде да све иде по плану", приметила је Захарова.

Међутим, још нису представљени никакви конкретни резултати, истакла је она.

"Неефикасност истраге која је у току потврђена је неуспехом Немачке и Пољске да ухапсе осумњиченог за терористички напад који је успео да побегне у Украјину. А о многоме говори и недавна изјава пољског премијера Доналда Туска да би они који су забринути због напретка истраге саботаже Северног тока такође требало да 'умукну'", указала је Захарова.

Намеће се питање колико је искрена намера немачких власти да спроведу непристрасну истрагу и да ли је Немачка независна у доношењу било каквих одлука о току истраге, навела је Захарова.

Притом, и парламентарна опозиција и стручњаци су заинтересовани за оваква питања, с обзиром на значајну штету нанету немачкој економији која је остала без руских енергената, истакла је она.

Илегално присуство страних медија на територији РФ је кривично дело

Ситуација на фронту за Оружане снаге Украјине убрзано се погоршава, што је повезано са покушајима Кијева да укине ограничења за ударе на руској територији, рекла је Марија Захарова. 

Притом, незаконити боравак страних медија на територији Руске Федерације без одговарајућих докумената је кривично дело, истакла је Захарова.

Како је навела, пропаганди опус таквих злочинаца појавио се 24. августа на интернет порталу "Дејли бист" на коме се приказује апсолутно лажни украјински наратив о томе како је Русија, наводно, "издала земљу и људе" и како је Украјина наводно продрла до Белгорода, Брјанска и Курска.

"С тим у вези, желим још једном да упозорим стране медије да је илегално присуство њихових запослених на територији наше земље кривично дело. Њихово појављивање у друштву нацистичких насилника из Оружаних снага Украјине подлеже пажљивој анализи безбедносних органа због саучесништва у ратним злочинима", поручила је Захарова.

Из тог разлога је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула истрагу и кривичне поступке против страних новинара који су илегално прешли државну границу Руске Федерације и снимали репортаже из Суџе у Курској области.

Ћутање Запада на забрану УПЦ

Запад и даље лицемерно ћути и не коментарише доношење скандалозног закона у Украјини који има за циљ да уништи канонску Украјинску православну цркву (УПЦ), приметила је Захарова.

Никога у Европи не занима чињеница да овај закон очигледно кршење права верника и грубо задирање у слободу вероисповести у Украјини, истакла је она.

Иако Уједињене нације примећују да се у Украјини крше права једине канонске православне цркве, на шта је у својим извештајима указао Високи комесар за људска права, званични Вашингтон се труди да их не примети, приметила је Захарова.

Попустљивост САД према Кијеву у верским питањима само јача режим Владимира Зеленског у осећају да му је све дозвољено и да неће бити кажњен ни за шта, нагласила је она.

"Украјински медији који су под контролом хунте емитују наратив укронациста, наводе лажне податке о томе како наводно већина Украјинаца подржава забрану УПЦ. Али то је груба и очигледна лаж. Покушај да прикажу као истину оно што би желели да она јесте. Људи су, као и раније, верни својој цркви. А намерно игнорисање интереса милиона Украјинаца може да доведе до сукоба на верској основи", рекла је Захарова.

Кијевски режим је прогоном цркве још једном потврдио да су задаци Специјалне војне операције који подразумевају демилитаризацију и денацификацију Украјине актуелни, нагласила је Зарова и поручила да ће сви бити остварени.

image