Лавров поручио Западу: Не играјте се с нашим црвеним линијама

Американци су убеђени да, уколико дође до трећег светског рата, њих нико неће пипнути. Такав став је опасан, јер се њиме уништавају принципи на основу којих је успостављени договори о стратешкој стабилности, упозорио је шеф руске дипломатије

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је данас да се не треба играти са црвеним линијама Русије.

На питање новинара Павела Зарубина да прокоментарише натписе западних медије да Вашингтон планира да испоручи Кијеву ракете за авионе Ф-16 домета од 300 до 900 километара, Лавров је поручио да га више ништа не би изненадило и упозорио да Американци врло добро знају које су то црвене линије Русије.

"Већ сам се уморио од коментарисања. Ништа ме више неће изненадити. Американци су већ прешли границу коју су сами себи поставили. Њих наговарају и (Владимир) Зеленски, наравно, то види и користи. Они треба да схвате да они који се шале на рачун наших црвених линија не треба да се шале са нашим црвеним линијама. Они (Американци) тачно знају где су оне", рекао је Лавров.

Министар је упозорио да је опасно то што су Американци убеђени да њих нико не сме да пипне, јер то уништава раније потписане договоре о стратешкој стабилности, уз коментар да не зна шта им је у глави. 

"Још једном желим да цитирам господина Кирбија, портпарола Беле куће за националну безбедност, који је говорио да треба пажљиво приступати повећању подршке Украјини како се не би испровоцирао трећи светски рат, јер ће им онда бити жао Европе. Дакле, они су убеђени да их нико неће дирнути. То уништава све принципе на којима почивају још совјетско-амерички договори о стратешкој стабилности, а који су после прерасли у договоре са Руском Федерацијом. То је опасно".

Лавров је објаснио и да борба за власт која је сада актуелна у САД између демократа и републиканаца води к све већој ескалацији украјинског сукоба, али је додао и да је "убеђен да тамо постоје разумни људи који имају имају одређени утицај". Тема Русије је, како је рекао, "додатни аргумент у борби за гласове" пред предстојеће председничке изборе. 

На исту тему данас је, подсетимо, говорио и портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он је, поводом могућих америчких ракета дугог домета, изјавио да Украјина већ сада напада руску територију америчким оружјем. Стога, како је објаснио, он очекује да ће Украјинци у неком тренутку искористити и далекометне ракете.

"Све то наша страна узима у обзир", потврдио је Песков.