Русија

Захарова: Непријатељ шкргуће зубима због ширења БРИКС-а

Државе чланице ће размотрити захтев Турске за чланство у БРИКС-у, рекао је помоћник руског председника Јуриј Ушаков
Захарова: Непријатељ шкргуће зубима због ширења БРИКС-аGetty © Wong Yu Liang

Непријатељи шкргућу зубима због ширења БРИКС-а и рада Шангајске организације за сарадњу (ШОС), приметила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, говорећи на Источном економском форуму у Владивостоку.

БРИКС "буквално сваки дан" добија нове пријаве за чланство, навела је она.

"Постоји огроман број пријава, већ их има неколико десетина. Нове чланице су већ примљене, дошло је до великог проширења. Сада је потребно да стекнемо искуство у интеракцији БРИКС-а у тако проширеном саставу", рекла је Захарова.

Али, није једини који изазива бес код непријатеља, ту је и ШОС и други формати који су настали "на овим просторима", навела је Захарова на сесији посвећеној обуци кадрова за развој односа између Русије и азијских земаља.

Што се тиче захтева Турске за чланство у БРИКС-у, помоћник руског председника Јуриј Ушаков је рекао да ће га државе чланице размотрити.

Раније је "Блумберг", позивајући се на изворе, објавио да је Турска поднела захтев за придруживање БРИКС-у и да је став администрације председника Реџепа Тајипа Ердогана да се геополитички центар гравитације помера од развијених економија Запада.

image