Званична потврда из Москве: Турска је предала захтев за чланство у БРИКС-у – на разматрању је

Помоћник руског председника је потврдио да су извештаји "Блумберга" истинити

Помоћник председника Руске Федерације је потврдио да је Турска поднела захтев за пуноправно чланство у БРИКС-у и истакао да ће га земље чланице размотрити.

"Турска је поднела захтев за пуноправно чланство. Размотрићемо", рекао је помоћник Владимира Путина.

Раније је "Блумберг", позивајући се на изворе, објавио да је Турска поднела захтев за придруживање БРИКС-у и да је став администрације председника Реџепа Тајипа Ердогана да се геополитички центар гравитације помера од развијених економија Запада.

Непријатељи шкргућу зубима због ширења БРИКС-а, приметила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, говорећи на Источном економском форуму у Владивостоку.

Русија је од 1. јануара преузела председавање БРИКС-ом. Година је почела пријемом нових чланица – поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, сталне чланице су сада и Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.

Председавање Москве одвија се под мотом јачања мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност. Русија организује више од 200 политичких, економских и друштвених догађаја, а онај најважнији – самит на ком ће учествовати лидери земаља чланица и пријатељских држава – одржаће се од 22. до 24. октобра у Казању.