Русија

Захарова: Напад на руске медије рад западних обавештајних служби, не знају ни кога ограничавају

Представница руског Министарства спољних послова је прецизирала да нико до краја не схвата против којих новинара или главних уредника су усвојене мере
Захарова: Напад на руске медије рад западних обавештајних служби, не знају ни кога ограничавајуGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Напади на руске медије су резултат операција западних обавештајних служби које желе да стерилишу информациони простор, указала је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући санкције које су САД увеле руским медијима међу којима је и РТ.

Министарство финансија САД је увело санкције против медијске групе "Русија севодња", РИА Новости, РТ, "Спутњика" и Раптлија, а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на низ главних менаџера овог ТВ канала. Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци".

"САД су напад на руске медије извеле уз учешће највећих највећих западних медија, пажљиво осмишљеним операцијама које су израдиле специјалне службе како би стерилизовале национално и глобално информационо пространство од било којих облика другачијег мишљења", рекла је Захарова на маргинама Источног економског форума који се одржава у Владивостоку.

Према њеним речима, овакве унапред припремљене акције стварају неопходну медијску позадину за спровођење релевантних изборних одлука.

"Основа ове нове верзије лова на вештице је жеља да се друштво гурне у стање трајног стреса, да му се усаде фобије и да се изгради имиџ скривеног спољашњег непријатеља, а ту улогу добила је Русија", истакла је она.

Садашња администрација има задатак да уплаши сопствено становништво "руском претњом" и створи привид да активно ради на решавању тог проблема, објаснила је она.

"Сведочимо паду 'либералних демократија' када власти прибегавају тако примитивним методама утицаја на своје бираче", закључила је Захарова.

Вашингтон превазишао сам себе

Она је рекла да је новим санкцијама против руских медија Вашингтон сам себе надмашио, јер ни сами Американци нису могли у потпуности да се изјасне против кога су биле усвојене рестриктивне мере.

"Превазишли су сами себе, јер за разлику од претходних напада на руске новинаре, главне уреднике медијских корпорација, овога пута се догодило нешто необично: чак ни америчке власти нису могле да у потпуности објаве мере које су усвојене", рекла је Захарова на Источном економском форуму коментаришући нове санкције.

Она је прецизирала да нико до краја не схвата против којих новинара или главних уредника су усвојене мере.

"Овде има и русофобије и напада на слободу говора, и дискриминације, као и најпрљавијих игара америчке дубоке државе у циљу манипулације у оквиру изборног циклуса", истакла је портпарол.

Захарова је рекла да су истините информације о правом стању ствари у свету које преносе руски медији потребне свету.

Русија је упозорила САД да ће као одговор увести сличне мере америчким медијима.

"Још једном упозоравамо да ће покушаји протеривања руских новинара са територије САД, стварање неприхватљивих услова за њихов рад, или било који други вид опструкције њихових активности постати основа за предузимање симетричних или асиметричних мера одмазде против америчких медија", поручила је Захарова.

image