Русија

Директор Међународне агенције за атомску енергију: Оштећени торањ у Запорожју мораће да буде срушен

Директор "Росатома" Алексеј Лихачов позвао је јуче ИАЕА да се "не плаши да каже истину" и да именује одговорне за нападе на нуклеарну електрану Запорожје
Директор Међународне агенције за атомску енергију: Оштећени торањ у Запорожју мораће да буде срушенGetty © Carl Court

Расхладни торањ у украјинској нуклеарној електрани Запорожје, којa је под контролом Русије, тешко је оштећен у пожару прошлог месеца и вероватно ће морати да буде срушен, изјавио је директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси. Он је то рекао у среду, током своје пете посете тој нуклеарној електрани, коју су руске снаге заузеле убрзо након почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, преноси Ројтерс.

"Ова велика грађевина неће бити употребљива у будућности, тако да ће вероватно у неком тренутку бити срушена", поручио је он у видео-снимку из електране постављеном на мрежу Икс.

На снимку се такође види како Гроси прегледа пумпну станицу која обезбеђује воду, а посетио је и складиште нуклеарног горива.

"За нас, за мене лично, било је важно да се из прве руке уверимо каква је ситуација након веома драматичних догађаја од 11. августа, када је избио пожар у расхладном торњу фабрике. Такође смо могли да видимо важне радове који су обављени на системима пумпи за воду на станици", рекао је Рафаел Гроси.

Он је истакао да ће анализирати и оценити оно што је видео током посете. Пожар је избио у торњу електране 11. августа, а Русија и Украјина се међусобно оптужују за изазивање пожара. Гроси је тада описао инцидент као један од бројних "непромишљених напада", али није приписао кривицу ниједној земљи.

Директор "Росатома": Не плашите се да кажете истину

Директор "Росатома" Алексеј Лихачов позвао је јуче ИАЕА да се "не плаши да каже истину" и да именује одговорне за нападе на нуклеарну електрану Запорожје. Он је за Телеграм канал "Зарубин" рекао да генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси није ни мало глуп човек и да у разговорима ван очију јавности врло јасно показује да зна одакле долази права претња за Запорошку нуклеарну електрану.

"Наши ставови се и даље разилазе у недостатку процене починилаца, у утврђивању узрока и аутора тих претњи, чији се резултати углавном могу видети голим оком. Да бисмо ишли даље, не смемо да се плашимо да кажемо истину, да утврдимо одакле долазе дронови, ко испоручује муницију, како би ударили на територију Запорошке нуклеарне електране", рекао је Лихачов.

Фабрика у Запорожју на југоистоку Украјине, највећа европска нуклеарна електрана са шест реактора, налази се у "хладном гашењу" и не производи струју, а потребна је спољна енергија да би нуклеарни материјал био хладан и спречио несрећу.

Гроси се у уторак у Кијеву састао са Владимиром Зеленским и упозорио на нестабилну ситуацију у Запорожју, где су инспектори ИАЕА стационирани од средине 2022. Он је прошле недеље посетио нуклеарну електрану Курск на југу Русије и рекао да постоји опасност од нуклеарне несреће, након упада украјинских снага у ову регију прошлог месеца.

image