Министарство одбране Белорусије: Нарушен ваздушни простор, ПВО оборила циљеве

У раним јутарњим часовима на појединим белоруским Телеграм каналима се појавио снимак, на ком се може видети експлозија на небу изнад Гомеља

Белоруско Министарство одбране потврдило је да је изнад територије ове државе претходне ноћи оборена беспилотна летелица.

"Забележено је нарушавање државне границе, односно ваздушног простора Републике Белорусије и претпоставља се да је то урађено беспилотним летелицама", наводи се у саопштењу првог заменика команданта Ратног ваздухопловства и ПВО пуковника Сергеја Фролова.

Према његовим речима, донета је одлука да се ваздушни циљеви униште, што су дежурне посаде система ПВО и урадиле.

"Све околности овог случаја се тренутно истражују", закључио је он.

У раним јутарњим часовима на појединим белоруским Телеграм каналима се појавио и снимак, на ком се може видети експлозија на небу. 

Како се наводи, у питању је простор изнад Гомеља, а становници су чули две експлозије, након чега се на небу изнад града појавио објекат у пламену, који се потом срушио ван насељеног места.

Иако за сада нема потврде о чијим беспилотним летелицама се ради, вреди подсетити да су 9. августа дронови украјинске војске нарушили простор Белорусије и Русије, након чега су дејством ПВО двеју држава оборени.

Према речима белоруског председника Александра Лукашенка тада је укупно оборено "десетак летелица", а снаге ПВО и поједини други родови белоруске војске су стављене у пуну борбену готовост.