Русија

Више од 30 земаља жели у БРИКС

Председник Русије потврдио је да су нове чланице БРИКС-а економије које се брзо развијају и оценио да Русија са партнерима организације данас сарађује веома успешно, уз велико коришћење националних валута
Више од 30 земаља жели у БРИКСGetty © Thanakorn Piadaeng

Више од 30 земаља показује спремност да се прикључи БРИКС-у или да сарађује са овом организацијом, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.

Како је објаснио, нови чланови БРИКС-а су економије које се брзо развијају и државе са јединственом културом, те "нема сумње да ће позитивно допринети развоју организације".

Он је подсетио да Русија данас развија односе са БРИКС-ом "веома успешно" и истакао да Руска Федерација већ у 60 одсто случајева користи националне валуте када је реч о међусобном плаћању са партнерима организације.

Овогодишњи самит БРИКС-а ће, подсетимо, бити одржан у Казању, у Русији. Председник Русије јуче је потврдио да је председнику Србије Александру Вучићу упутио позив да посети самит, што је данас потврдио и српски лидер.

Председник Вучић је захвалио на позиву и навео да у том периоду имамо много важних посета, као и да Србију очекује и седница УН у Њујорку.

Иако се за сада не зна да ли ће Србија имати своје представнике на предстојећем самиту у Казању заказаном за октобар, Београд је на недавно одржаном форуму БРИКС-а у Москви имао своје представнике. У питању су заменица градоначелника Београда Весна Видовић, бивша градоначелница Ниша Драгана Сотировски и посланик покрета "Ми – Снага народа" Бранимира Несторовића Александар Павић.

Иако Београд не одустаје од европског пута, што је више пута потврдио и председник Александар Вучић, потпредседник Владе Србије Александар Вулин прошлог месеца је објаснио да, за разлику од ЕУ која од Београда "тражи све", БРИКС од Србије не тражи ништа, а може много више да јој понуди

"БРИКС је наша шанса и права алтернатива. Тако да Србија веома пажљиво размaтра све могућности БРИКС-а и што ближе сарадње са земљама чланицама организације", рекао је Вулин у недавном интервјуу за руске медије.

image