Русија

Шта је све рекао Путин на форуму у Владивостоку: Навијаћемо за Камалу, она се стално смеје

Председник Русије је на Источном економском форуму открио да ли ће честитати новом америчком председнику у новембру, који је био циљ украјинског напада на Курску област, да ли је Москва спремна за преговоре са Кијевом и да ли се састао са Павелом Дуровим у Москви
Шта је све рекао Путин на форуму у Владивостоку: Навијаћемо за Камалу, она се стално смеје© kremlin.ru/Фото РИА «Новости»

С обзиром на то да је руски "фаворит" на америчким председничким изборима Џозеф Бајден изашао из трке и предложио Камалу Харис, Русија ће га послушати и за њу ће навијати, изјавио је председник Русије Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.

"Господина Бајдена су склонили из трке. Он је својим присталицама препоручио да подрже Камалу Харис. И ми ћемо тако и да урадимо. Подржаваћемо Камалу", нашалио се Путин.

Своју одлуку је "образложио" наводећи да се Харисова стално смеје, "што значи да јој је добро" и да неће следити политику свог супарника Доналда Трампа који је, за време своје власти, Русији увео санкције какве није ни један амерички председник.

"Ако је госпођи Харис толико добро, можда ће се суздржати од таквих акција", у шали је додао председник Русије.

Поручио је да није на Москви да бира председника САД, као и да ће Русија поштовати одлуку америчког народа.

На питање модератора пленарне седнице да ли ће позвати америчког председника који буде изабран на председничким изборима у новембру да му честита, Путин је рекао да се већ одавно не чује са лидерима одређених држава.

"Комуникација се врши преко канала МСП-а", рекао је Путин.

Напали су Курск како би спречили напредак руске војске у Донбасу, али није им успело

Украјинска војска је нападом на Курску област планирала да унервози Русију и заустави њен напредак у Донбасу, али није јој пошло за руком, рекао је председник Русије.

"Ослобођење Донбаса је приоритет за Русију", истакао је Путин и додао да руска војска остварује успехе у том плану.

Кијев је нападом на Курску област ослабио своје снаге на другим правцима, а руска војска је убрзала напредовање. У самој Курској области, руске снаге су стабилизовале ситуацију и почеле да истискују противника из пограничних региона, рекао је руски председник.

Нагласио је да су напади на Курску нуклеарну електрану веома опасни терористички напади. "Можете да замислите шта ће се десити у овом делу Европе, ако одговоримо истом мером", рекао је председник.

Руско друштво се консолидовало након што је Украјина напала на Курску област, повећао се број људи који потписују уговоре са Оружаним снагама, навео је Путин.

"Пре свега морамо да мислимо на људе који пролазе кроз озбиљна искушења и пате због терористичких напада. Свети дуг Оружаних снага је да ураде све да одбаце непријатеља са тих територија и поуздано заштите наше људе", указао је Путин.

Председник је, такође, говорећи о ситуацији на фронту, похвалио рад источне и централне групе трупа које се боре у зони Специјалне војне операције и истакао да непријатељ трпи велике губитке.

Москва је спремна за преговоре, ако Кијев буде желео

У Украјини би до сада већ наступио мир да украјинске власти нису слушале своје "господаре" за Запада, указао је Путин.

Због мешања западних земаља, у Украјини се сада води рат до последњег Украјинца, навео је он и подсетио да је бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон, иако је све било спремно, у Истанбулу 2022. године спречио Кијев да потпише мировни споразум.

Управо тада, у пролеће 2022, Украјина је показала право лице и да њене власти не поштују обавезе чак и када на њих претходно пристану.

Данас се у Украјини спроводи тотална мобилизација, мобилишу се млади људи, а власти се понашају као да се на ради о њиховом народу, оценио је Путин.

"Стиче се утисак да су они који воде Украјину или ванземаљци или неки странци", рекао је Путин.

Русија поштује партнере који су искрено заинтересовани за решење украјинског сукоба, рекао је Путин.

"У сталном са контакту са лидерима Кине, Бразила и Индије и нема сумње да имају искрену жељу да окончају овај сукоб који је почео државним превратом у Украјини 2014. године".

Путин: Није ми јасно зашто Немци не желе руски гас кроз Северни ток

Руски председник је нагласио да је збуњен због одлуке Немачке да одбије да користи гасовод Северног тока који је остао у функцији и након терористичког напада за допремање руског гаса.

Путин је признао да не зна како да окарактерише однос који САД и Украјина имају према својим европским савезницима.

"Мени је то једноставно несхватљиво. Узели су и дигли у ваздух гасовод на дну Балтичког мора – Северни ток. Иначе, једна од цеви је и даље функционална. Шта спречава ту исту немачку владу да притисне дугме, договори се са нама и укључи гас?", запитао се Путин. 

"Испада да кроз територију Украјине могу да примају наш гас, кроз Турску могу, а кроз балтичке гасоводе не могу", изјавио је Путин.

Он је затим истакао да они који не желе не морају да сарађују са Русијом, јер ће се окренути другим партнерима и развијати сарадњу са њима.

Спремни смо да продужимо уговор за транзит гаса кроз Украјину

Коментаришући изјаве Кијева о плановима да не продужава уговор о транзиту гаса кроз своју територију, Путин је истакао да Москва не одустаје од транзита и да намерава да испуни све обавезе према својим клијентима.

"Не можемо да их натерамо да продуже уговор, а наши главни потрошачи у Европи то очигледно не желе", рекао је председник и истакао да је то избор европских земаља, иако су суочене са тешком енергетском кризом.

Председник Руске Федерације је напоменуо да се уговор са Европом о испоруци гаса завршава 31. децембра ове године.

"Русија намерава да испуни све обавезе по дугорочним уговорима, укључујући и овај. Дакле, 'Гаспром' намерава да настави снабдевање све док је овај споразум на снази", навео је Путин.

Светска економија неће издржати без руских енергената, рекао је Путин.

Многе европске земље су на ивици рецесије, ситуација ће се погоршавати, многе тамошње индустрије су већ пред затварањем, нагласио је председник.

Дедоларизација Русији није била циљ 

Одговарајући на економска питања, Путин је указао да дедоларизација није била циљ Русији.

"Ми се не водимо политиком дедоларизације. Нисмо ми одбили да спроводимо обрачуне у доларима, него су нама то укинули, па смо морали да се окренемо алтернативи", објаснио је председник Путин.

Валута одређене државе одржава њену моћ, рекао је Путин и објаснио да што је моћнија економија и има више партнера то је валута те државе траженија у обрачунавању.

Русија са својим партнерима унутар БРИКС-а већ 65 посто плаћања обавља у националним валутама, рекао је Путин.

САД не желе решење кризе на Блиском истоку

Говорећи о палестинско-израелском сукобу, Путин је истакао да се Русија не придржава опортунистичког става, те да подржава стварање две државе, Израела и Палестинске државе, као што је то раније договорено у оквиру Уједињених нација.

"Нажалост, то питање није решено и управо оно је основа данашњег сукоба између Израела и Палестине", навео је председник.

Како је даље објаснио, за све су одговорне САД које не желе да се сукоб реши и немају неутралну позицију.

Ипак, Русија ће са своје стране урадити све што је до ње како би допринела решавању застареле и тешке кризе, поручио је председник.

Нисам се срео с Дуровим

"Да је оснивач Телеграма Павел Дуров желео да се сретне са мном у Москви могао је то да уради. Не знам да ли је постојала таква иницијатива", рекао је председник Русије, уз коментар да се редовно састаје за успешним предузетницима са којима разговара о њиховим пројектима, нарочито ако им је неопходна нека подршка државе.

Путин је демантовао извештаје медија да се са Дуровим наводно састао у Бакуу непосредно пре његовог одласка у Париз у којем је и ухапшен и навео да је оснивача Телеграма срео у Москви пре много година на састанку са представницима привреде који је одржан у Кремљу.

Према његовим речима, многе државе су имале претензије према оснивачу Телеграма јер верују да одређени људи и структуре које се њиме служе могу да нанесу штету економији или безбедности тих држава.

"Можда је и Русија могла да има нека питања за њега. Али то је карактеристично за све сличне платформе. Ако су привели Дурова, онда могу и друге који имају сличне платформе", рекао је Путин и указао да му нису јасне акције француских власти.

image