Русија

Руски експерт: Долар све више губи утицај, замениће га нова валута БРИКС-а

Предложена нова валута земаља БРИКС-а, према најновијем аналитичком материјалу америчке електронске деоничке берзе "Насдак", може помоћи у јачању економске интеграције земаља те организације, оценио је директор Централног економско-математичког института (ЦЕМИ) Руске академије наука Алберт Бахтизин
Руски експерт: Долар све више губи утицај, замениће га нова валута БРИКС-а© Tom Stoddart/Getty Images

Улога америчког долара у глобалном економском систему опада, па је тако од почетка века његов удео у светским резервама смањен са 71,1 одсто на 58 одсто, а алтернатива би могла да буде нова валута БРИКС-а, изјавио је директор Централног економско-математичког института (ЦЕМИ) Руске академије наука Алберт Бахтизин.

"Узимајући у обзир текућу фрагментацију глобалног економског простора, потреба за постепеним напуштањем међусобних обрачуна коришћењем долара постаје све очигледнија. Учешће те валуте у структури светских девизних резерви значајно је смањено – са 71,1 одсто 2000. године на 58,4 одсто данас, а према проценама Блумберга, у последње две године опада најбржим темпом", казао је Бахтизин на маргинама Источног економског форума.

Према његовим речима, све то изазива забринутост у Сједињеним Државама, па није случајно што је амерички аналитички центар "Атлантик кансил" ("Atlantic Council") покренуо онлајн пројекат "Монитор доларске доминације", који пружа информације о динамици процеса дедоларизације, укључујући и визију лидера земаља заинтересованих за ту глобалну транзицију.

Како је навео, конкретно, Бразил и Индија су заинтересовани да се ограниче од неповољне монетарне политике САД, смање волатилност својих валута, као и трансакционе трошкове, док Кина предвиђа смањење утицаја долара и премештање светске економије у мултиполарни монетарни систем".

Одговарајући на питање шта ће заменити долар, Бахтизин је указао да је "тешко конкретно одговорити, али да би предложена нова валута земаља БРИКС-а могла помоћи у јачању економске интеграције земаља те организације".

Додаје да то све може смањити утицај Сједињених Држава на светској сцени, слабећи позицију долара као светске резервне валуте и, као резултат, смањујући волатилност цена.

"Поред напуштања долара, неопходно је развити и суверени платни систем заснован на растућој међудржавној асоцијацији БРИКС, која ће постати алтернатива СВИФТ-у и смањити значај овог другог. Удео БДП-а по ППП земаља БРИКС-а у светској економији је скоро 36 одсто, док блок Г7 има 29 одсто и тај јаз се повећава сваке године", напоменуо је Бахтизин.

Он је истакао да је удео трговине између земаља БРИКС-а нешто више од 20 одсто у свету, али да он такође стално расте и да ће преласком на други платни систем, ослабити западни финансијски систем.

image