Саветник Путина: До краја септембра биће продужен уговор са Србијом о испоруци гаса

Антон Кобјаков сматра да ће нови уговори бити потписани пре Руске економске недеље, која ће се одржати у Москви у периоду од 26. до 28. септембра

Договор са Србијом о испоруци руског гаса могао би да буде продужен до краја септембра, потврдио је за "РИА Новости" саветник председника Русије Антон Кобјаков по завршетку преговора са потпредседником Владе Србије Александром Вулином, који, подсетимо, ових дана борави у Руској Федерацији.

Вулин се 4. септембра састао са председником Русије Владимиром Путин, када је руски лидер најавио да ће са српским политичаром разговарати о испоруци руских енергената у Србију.

Рок раније потписаних уговора истиче у марту 2025. године. 

Кобјаков је данас потврдио за медије да је са Вулином одржао састанак на маргинама Источног економског форума у Владивостоку.

Он је додао да сматра да ће нови уговори бити потписани пре Руске економске недеље, која ће се одржати у Москви у периоду од 26. до 28. септембра.

Србија, иначе, руски гас добија преко Турског тока по изузетно повољној цени. Годишња потрошња гаса у Србији износи око три милијарде кубика, а током 2022. године, Србија је увезла нешто више од 2,7 милијарди кубних метара гаса из Русије

Србија је заједно са Бугарском завршила пројекат изградње новог гасовода који би требало да допрема гас из Азербејџана. Овај пројекат најављен је као покушај да се смањи ослањање на руски гас, будући да би он могао да покрије 60 одсто тренутне потрошње у Србији. Ипак, Београд је уговорио да ће на овај начин током 2024. и сваке следеће године до 2026. добијати гас у обиму који одговара тек нешто више од 10 одсто годишње потрошње земље. 

Иако ће он допринети бољем снабдевању, јасно је да Русија за Србију остаје најважнији извор гаса.