Русија

Захарова за РТ: Санкције руским медијима су још један корак ка уништавању слободе говора

Мере које је Вашингтон усвојио против медијске куће "Русија севодња" и РТ су још један знак дубоке кризе либералне демократије, која само говори о "слободи штампе, либерализму и демократији", а заправо су се претворили у најгоре примере диктатуре и тоталитарног режима, оценила је портпарол руског МСП-а
Захарова за РТ: Санкције руским медијима су још један корак ка уништавању слободе говораwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија ће свакако одговорити на мере које је Вашингтон усвојио против медијске куће "Русија севодња" и РТ, а сада ће пре свега, у свим међународним организацијама, покренути то питање, наводећи га као додатни доказ кривице САД за кршење људских права, напад на слободу говора и напад на демократске темеље, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Мислим да не сумњате да је Москва научила да одговара. Напад на РТ није само напад на принципе демократије, већ и на сам амерички демократски модел којим су се САД тако поносиле. Од њега, по свему судећи, више ништа није остало", казала је Захарова у интервјуу за РТ.

Како је указала, то је још један знак дубоке кризе либералне демократије, која само говори о "слободи штампе, либерализму и демократији", а заправо су се претворили у "најгоре примере диктатуре и тоталитарног режима".

"САД свој систем не називају демократијом, већ америчком демократијом. Јер то нема везе са демократијом. То је нека врста америчке демократије, нека врста хибрида нечег непознатог. Али систем који тренутно постоји у Сједињеним Државама заснован је на једноставно тоталитарној пракси", нагласила је.

Према њеним речима, санкције руској медијској кући су још један корак ка националној сегрегацији медија и још један корак ка уништавању слободе говора, како у САД, тако и у свету, рукама и алатима Вашингтона.

"Где су сад све њихове невладине организације, које су у таквим случајевима увек дизале глас? Где су репортери без граница, чије је седиште у Њујорку? Где су остале невладине, непрофитне организације? Где су сва новинарска удружења, која се такође налазе у САД? Сви ћуте, а знам и зашто", додала је Захарова.

Руска званичница је оценила да се сви заправо плаше, као и да је страх основа њиховог ћутања, а да се иза страха крије и разумевање.

"Плаше се јер схватају да ће и њима учинити исто. На крају крајева, америчке јавне личности су подложне прогону и притисцима ако дозволе себи да одступе од мејнстрима, или укажу на неке ствари на основу чињеница, а не илузија које им намеће Вашингтон. Ти људи се сада називају терористима, агентима Кремља, или других земаља. Те људе прогањају на све могуће начине, називају маргинализованима, о њима се измишљају лажне приче, оптужују их за непостојеће злочине. Зато сви ћуте и боје се", закључила је Захарова.

image