Русија

Фицо: Европска комисија не помаже у решавању проблема са транзитом нафте и гаса кроз Украјину

Руководство Словачке ће учинити све да осигура да се украјинска рута и даље користи као главна рута за испоруку нафте и гаса за републику, навео је премијер
Фицо: Европска комисија не помаже у решавању проблема са транзитом нафте и гаса кроз УкрајинуGetty © Sergii Kharchenko/NurPhoto

Премијер Словачке Роберт Фицо рекао је да Европска комисија не помаже у решавању проблема са транзитом нафте и гаса кроз Украјину, али да руководство републике ради на томе и жели да се та рута и даље користи као главна.

"Не желим сада никога да грдим, али се слажем са речима мађарског министра спољних послова да Европску комисију није било брига и да је препустила случај нама, како бисмо га ми појединачно са Украјином и Русијом, Азербејџаном како бисмо добили гас и нафту. У блиском сам контакту са украјинским премијером, са азербејџанским руководством", рекао је Фицо у емисији "Суботњи дијалози".

Руководство Словачке, како је додао, води комуникацију и са фирмама које обезбеђују нафту и гас.

"Учинићемо све да осигурамо да се украјинска рута и даље користи као главна рута за транзит нафте и гаса за Словачку", рекао је Фицо.

Раније је шеф Словачке уније за гас и нафту Рихард Квасновски рекао да је за Словачку најисплативије да добија гас преко Украјине и да би коришћењем других рута било скупље.

Према његовим речима, словачке компаније могле би да добијају гас из алтернативних извора, али би то захтевало веће транспортне трошкове, јер би транзит пролазио кроз више земаља и дужом трасом.

image