Представник Думе: САД и Немачка покушале да се умешају у руске изборе

Уочено је више екстремистичких и непожељних организација из САД и Немачке које су покушале да се умешају у одржавање избора

Амерички медији, невладине организације и дипломате блиско су сарађивали на мешању у изборе у регионима у Русији, рекао је шеф комисије Државне думе за истрагу страног мешања у послове Руске Федерације Василиј Пискарев.

"Америчка амбасада у Москви није ни покушала да сакрије своје поступке – упутила је апел руским бирачима с циљем да утиче на вољу наших грађана", рекао је Пискарев у информативном центру Централне изборне комисије Руске Федерације.

Према његовим речима, страни агенти и исељени из Русије који су побегли у иностранство деловали су као статисти у операцији мешања у изборе, подржавајући је у складу са смерницама америчког Стејт департмента .

Али, провокативне кампање које су западне земље покушале да спроведу по питању избора у Москви и Санкт Петербургу, као и у другим регионима Руске Федерације, нису успеле, поручује Пискарев.

Избори су одржани у пуном складу са законима Руске Федерације, додао је он.

"Провокативне кампање у Москви и Санкт Петербургу, као и у другим регионима Русије, нису успеле, а њихови учесници су прешли на критику тока избора и електронског гласачког система. Било је и позива на бојкот избора Избори су, међутим, одржани у пуном складу са руским законодавством", рекао је Пискарев, а преноси ТАСС.

Тако је, нагласио је, на почетку предизборне кампање "више екстремистичких и непожељних организација из САД и Немачке, уз учешће страних агената, организовало прикупљање потписа подршке за више од 60 кандидата који су им се допали за Московску градску дум. А, пошто је Москви покренута кампања 'за наше' онда је у Санкт Петербургу коришћена другачија тактика – против непожељних кандидата, односно кампања 'За било кога осим...' Уочили смо и бројне илегалне предизборне материјале", напоменуо је Пискарев.