Русија

Ново руско откриће: Систем заштите дронова од сајбер напада

Изум научника са универзитета у Санкт Петербургу омогућава одбијање напада на "мозгове" дронова
Ново руско откриће: Систем заштите дронова од сајбер нападаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Стручњаци Државног универзитета за ваздухопловство у Санкт Петербургу пројектовали су сигурносни систем за беспилотна возила, који користи технологију блокчејн и криптографије.

Према њиховим речима, изум им омогућава да избегну нападе на "мозгове" дронова, саопштила је универзитетска прес служба.

У основи беспилотних система (аутомобила, возила и летелица) јесте неуронска мрежа и скупови података, на којима се мрежа константно обучава. Ови елементи морају бити заштићени од напада који би могли да доведу до промена у "понашању" возила и, као последицу, до незгода.

У циљу осигурања безбедности саме неуронске мреже и њених база података, научници са универзитета израдили су протоколе, засноване на различитим криптографским алгоритмима,  који гарантују поуздано прикупљање, чување и обраду података.

Приликом формирања протокола, према речима научника, искоришћена је технологија отвореног и приватног блокчејна, која ради по принципу матрјошке и омогућава чување и преношење информација у облику низа блокова, од којих сваки садржи везу ка претходном, који обезбеђује заштиту података од промена и фалсификовања.

image