Русија

Ванг Ји у посети Русији 11. и 12. септембра

Шеф кинеске дипломатије учествоваће 14. састанку високих представника земаља БРИКС-а о безбедносним питањима у Санкт Петербургу
Ванг Ји у посети Русији 11. и 12. септембраwww.globallookpress.com © Johannes Neudecker/dpa

Кинески министар спољних послова Ванг Ји посетиће Русију од 11. до 12. септембра ради учешћа на састанку представника земаља БРИКС-а о безбедносним питањима, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

"На позив секретара Савета безбедности Руске Федерације Сергеја Шојгуа, члан Политбироа Централног комитета КПК, кинески министар спољних послова Ванг Ји ће учествовати на 14. састанку високих представника земаља БРИКС-а о безбедносним питањима у Санкт Петербургу од 11. до 12. септембра", открила је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Ванг Ји је раније изјавио да је Пекинг изразио спремност да заједно са Москвом брани суштинске интересе обе земље.

"Суочавајући се са нестабилном и тешком међународном ситуацијом, спољним препрекама, Кина је спремна да сарађује са Русијом како би подржала првобитну тежњу континуираног добросуседског пријатељства и штитили кључне интересе сваке стране", казао је шеф кинеске дипломатије на маргинама догађаја у АСЕАН-у у Лаосу.

Наиме, Русија и Асоцијација држава југоисточне Азије (АСЕАН) договорили су јачање сарадње у областима политике, безбедности, економије и другим областима од заједничког интереса, наводи се у заједничком саопштењу министара спољних послова земаља чланица АСЕАН-а и Руске Федерације. 

image