Русија

Руска беспилотна летелица "иноходец": Убица украјинских тенкова

Поред низа вођених и невођених авио-бомби, летелица може носити и најновију ракету Х-БПЛА
Руска беспилотна летелица "иноходец": Убица украјинских тенковаwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

На појединим руским Телеграм каналима појавио се снимак употребе беспилотне летелице "иноходец", на ком се може видети уништавање тенка Т-64 Оружаних снага Украјине у пограничној зони. Најпре је камером руске летелице забележено кретање непријатељске технике, а потом и директан погодак "иноходеца" наоружаног ракетама Х-БПЛА.

Телеграм канал "Војна хроника", на ком је првобитно објављен снимак, наводи се да је "иноходец" летео у зони борбених дејстава, као и да је оператер "имао могућност да гађа циљеве без икаквих ограничења". Ово значи да системи ПВО и системи за електронско ратовање украјинске војске у Курској области или не раде или се користе само "локално".

"Дуго времена у близини фронта употреба ових летелица била је отежана због великог броја система ПВО (укључујући и оне преносиве)", наводи "Војна хроника" и додаје да на Курском правцу делује неколико летелица ове врсте. 

"Дакле паралелно или дежурство на смену, беспилотних летелица са ракетама омогућава успостављање 'беспилотне вртешке' над областима у којима се крећу мобилне групе Оружаних снага Украјине", додају аутори канала.

Истиче се и да украјинске снаге у Курској области изгледа имају само копнену компоненту, што значајно ограничава брзину и дубину продора непријатеља, а такође негативно утиче на безбедност украјинских војника.

Опрема и наоружање "иноходеца"

Извиђачко-борбену беспилотну летелицу "иноходец" развила је компанија "Кронштат" по налогу Министарства одбране и то у склопу пројекта "орион", који је поред стварања војне летелице ("иноходеца), предвиђао стварање њене цивилне и извозне верзије са називима "орион" и "орион-е".

Експериментална употреба "иноходеца" покренута је у новембру 2019. године, па је испитивање летелице у реалним борбеним условима обављено у Сирији. У почетку је ваздухоплов коришћен за извиђање, а потом и за уништавање мањих група терориста са удаљености веће од домета њихових лаких преносних система ПВО.

Након испитивања, руска војска је уврстила летелицу у оперативну употребу 2020. године.

Поред извиђања и удара, "иноходец" је способан да патролира над одређеним подручјима и утврђује координате копнених и циљева на морским површинама, али и да врши топографска снимања.

Летелица има класичан аеродинамички распоред и у потпуности је израђена од угљеничних влакана. Тежак је 1,2 тоне, а распон крила је већ од 16 м. Летелица је опремљена енергетски ефикасним системом против залеђивања, који јој омогућава да лети и у суровим зимским условима.

Плафон лета је око 7.500 м, брзина крстарења 200 км/ч, радијус лета је 300 км, а аутономија лета до 24 сата. "Иноходец" може да носи до 200 кг терета, који поред наоружања укључује и осматрачко-нишанске системе, а опционо може бити опремљен осматрачким радаром или опремом за електронско извиђање.

Наоружање и опрема се постављају на три спољне подвесне тачке - два испод крила и један испод трупа. Арсенал наоружања укључује авио бомбе ФАБ-50, вођене авио бомбе са термовизијским или ТВ навођењем КАБ-20 и КАБ-50 и вођене "једреће" бомбе УПАБ-50. Поред бомби "иноходец" може лансирати и противоклопне вођене ракете система "корнет" и "метис".

Овде долазимо и до најновије ракете ваздух-земља дизајниране специјално за беспилотне летелице Х-БПЛА. У питању је производ бироа КБП (део "Високопрецизних комплекса" и "Ростеха"), који је први пут представљен на овогодишњем форуму "Армија 2024".

Према речима представника бироа, нова ракета се на циљ наводи слично као и артиљеријски пројектил "краснопољ", односно ласерским означавањем циља. Домет Х-БПЛА је између четири и осам километара, а ракета је опремљена високоексплозивном распрскавајућом бојевом главом тежине шест кг. Њена основна немана је уништавање лаких оклопних возила, укопаних и утврђених положаја.

Вреди подсетити и да је на основу "иноходеца", развијена њена савременија и напреднија варијанта "иноходец-ру", позната и по називу "сиријус".

"Добре извиђачке способности"

Вреди напоменути да се "иноходец" против украјинске војске користи од првих дана Специјалне војне операције, али да се у извештајима Министарства одбране РФ знатно ређе помиње него нпр. "лансет" и други дронови камиказе. Разлог за то, према мишљењу војних стручњака, је што је "иноходец" знатно скупљи од дронова за једнократну употребу и што се производи у мањим количинама.

"И даље има мало 'иноходеца', али их је све више. Можда су дизајнери имали проблема са комуникацијом. Осим тога, за разлику од дронова камиказа, ово је летелица за вишекратну употребу, што значи да кошта много више. То је прилично скупа, а у исто време ефикасна платформа и има добре способности за извиђање", рекао је војни експерт Кирил Федоров за РТ.

Упркос чињеници да се не користи тако активно током СВО, стручњаци верују да "иноходец" има добру перспективу.

"Наравно, 'иноходец' ће играти још једну улогу и то не само у СВО. Када се СВО заврши, наставиће се његова употреба", сматра пуковник у пензији Виктор Литовкин.

Федоров оцењује да ће та улога бити поморско патролирање.

"Највећи изгледи за ову беспилотну летелицу су у домену патролирања над морским површинама. И то не само изнад Црног мора, већ и Балтичког, Каспијског и изнад других области. Може да врши извиђање и ако треба нападне. Стога таква летелица такође може бити корисна за заштиту руских интереса у Африци и на Блиском истоку, укључујући Сирију", рекао је он и додао:

"Летелица има и извозни потенцијал - ово је наш конкурент 'бајрактару'".

image