Русија

Лавров упозорава: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата

Русија ради на нормализацији ситуације са свим партијама, истакао је шеф руске дипломатије, наводећи да без решавања палестинско-израелског проблема Блиски исток неће моћи да се стабилно развија
Лавров упозорава: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo

Блиски исток је на ивици великог регионалног рата, а Русија ради са свим странама како би спречила да се то догоди, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, говорећи на састанку Савета за сарадњу Русије и земаља Залива (ГЦЦ).

"Неспособност међународне заједнице да заустави борбе у Појасу Газе и масовну погибију њених становника довела је до наглог погоршања војно-политичке ситуације у целом региону – од границе Либана и Израела до Црвеног мора", казао је Лавров.

Како је нагласио, сукоб је достигао нови опасан ниво, чиме је Блиски исток поново на ивици великог регионалног рата. "

"Радимо на нормализацији ситуације са свим партијама", указао је шеф руске дипломатије, наводећи да без решавања палестинско-израелског проблема Блиски исток неће моћи да се стабилно развија.

Лавров, који је дан раније стигао у Ријад, већ се састао са генералним секретаром ГЦЦ-а Јасемом ел Будеивијем, као и са министром спољних послова Саудијске Арабије Фејсалом бин Фарханом.

На маргинама догађаја предвиђени су билатерални састанци, а очекује се да ће са својим саговорницима Лавров размотрити широк спектар питања на регионалној и међународној агенди, укључујући јачање безбедности у области Персијског залива, решавање криза и координацију на тржишту угљоводоника.

image