Лавров у Саудијској Арабији: И Мухамед бин Салман позван на самит БРИКС-а

Шеф руске дипломатије борави у Саудијској Арабији

Запад не жели да на частан начин преговара око решења украјинске кризе, једино што га занима је да се Руској Федерацији нанесе стратешки пораз, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији у Ријаду. 

Он је објаснио да није "озбиљно" рећи да је решење украјинског сукоба питање размене територија, када се ту, заправо, ради о људским правима. Ни једна од иницијатива, па чак ни оне које су предлагали руски партнери, није узимала у обзир права становника који говоре руски језик, објаснио је министар.

"Опет кажем, проблем није у територијама, проблем је у правима људи (у Украјини), која су законски прегажена. И која до сада ниједна од иницијатива које су се појавиле у политичком простору нису помињале", изјавио је Лавров.

Истакао је и да није проблем одредити време и место потенцијалних преговора, већ питања о којима ће се дискутовати: 

"Када будемо видели спремност (да се о људским правима озбиљно разговара), убеђен сам да ћемо се лако договорити око места састанка. Али прво треба да разумемо о чему ћемо разговарати. И сви који на овај или онај начин показују заинтересованост да помогну треба то да схвате и да учине тако да то постане директан део њиховог рада у пракси".

У том контексту навео је да Русија поздравља иницијативу кинеског председника Си Ђинпинга да се обрати пажња на оно што је допринело да се криза на првом месту и појави. 

"Без сагледавања узрока овог проблема, ништа нећемо успети", оценио је.

О "мировној иницијативи" Владимира Зеленског рекао је да је већ свима досадила и да је Москва никада није узимала за озбиљно. 

"То је чист ултиматум. То што се Запад држи овог ултиматума значи само једно - Запад не жели поштено да преговара. Запад жели да настави да чини све да Русију, како се они надају, доведе ближе ситуацији у којој се може рећи да је (Русији) нанет стратешки пораз на бојном пољу", објашњава министар.

Ипак, министар понавља да Русија не одбија сарадњу са Западом, али и истиче да је потребно да се западни партнери понашају "пристојно", да теже балансу интереса и да Уједињене нације не користе само "за сталне оптужбе, и лажне изјаве". Добар пример како то може да изгледа је, како наводи, сарадња у оквиру Г20, у којој су отприлике у истој мери заступљени и они који пропагирају прозападну политику, и оне земље које се залажу за вредности БРИКС-а. 

И Бин Салман позван на самит БРИКС-а

Министар спољних послова Русије потврдио је и да је саудијском престолонаследнику и дефакто лидеру те земље Мухамеду бин Салману упутио позив да ове године посети самит БРИКС-а у Казању. О томе је, између осталог, како је открио, данас и разговарао са Бин Салманом на заједничком састанку.

Лавров истиче да Москва сматра да постоји велики број пријава за улазак у БРИКС које заслужују да буду размотрене, али и понавља да се такве одлуке доносе консензусом. О овој теми ће се, додаје, разговарати на предстојећем самиту.

"За самит ће бити припремљен значајан скуп докумената. Једна од тема која ће се наћи на дневном реду самита у Казању биће управо проширење БРИКС-а, и то, пре свега, у складу са оним што су шефови држава наредили на прошлогодишњем састанку - осмишљавање критеријума за државе партнере (организације). То ће бити група земаља које ће добити овај статус, који подразумева максимално ангажовање у свим догађајима БРИКС-а", објаснио је шеф руске дипломатије. 

О Блиском истоку

На тему израелско-палестинског сукоба, министар је поручио да ће било какви ултиматуми о прекиду сукоба које могу да понуде САД значити наставак крвопролића на Блиском истоку. 

У питању је ултиматум типа "узми или остави" о којем је недавно писао "Вашингтон пост", а који би, како је писао овај медиј, требало да се појави у наредним недељама. Лист даље наводи да, уколико он не буде прихваћен, то може значити да ће САД престати да буду посредник у преговорима између Тел Авива и Хамаса. 

Лавров данас подсећа да су Американци до сада више пута блокирали мировне предлоге Русије, али, понавља, Москва и даље наставља да сарађује са свим странама како би се блискоисточни сукоб разрешио.

"Сваки пут када међународни посредници, а међу њима ћу издвојити Катар и Египат, покушају да понуде нешто разумно, некакав компромис, учини се да је постигнут прелиминарни договор, а онда израелско руководство почне да поставља додатне услове", објашњава руски министар спољних послова.

Лавров је, подсетимо, у Саудијску Арабију допутовао синоћ како би учествовао на министарском састанку Стратешког дијалога Савета за сарадњу Русије и Залива. Циљ његове посете су разговори о ситуацији на Блиском истоку, али и о билатералним односима. 

Раније током дана он се састао са Мухамедом бин Салманом, као и са министром спољних послова Саудијске Арабије када је упозорио да је Блиски исток на ивици великог регионалног рата. Томе, како је објаснио, доприноси актуелни сукоб у Појасу Газе.

Осим тога, шеф руске дипломатије разговарао је и са министрима спољних послова Бразила и Индије, јављају руски медији. Како је сам открио касније на конференцији, са њима је разговарано о украјинском сукобу.